Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
21h 30min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
kruszonka
- 50 gramy mąki pszennej
- 50 gramy cukru
- 40 gramy masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
ciasto
- 2 jajka
- 250 gramy mleka
- 100 gramy cukru
- 30 gramy drożdży, świeżych, pokruszonych
- 520 gramy mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 80 gramy masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypty soli
- 1 łyżek olej rzepakowy, do natłuszczenia miski
truskawki
- 350 gramy truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Sposób przygotowania
Kruszonka
Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić 10-15 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
Ciasto
Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto umieścić w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Drożdżówki
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką.
Piec ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super nawet na drugi dzień zapisuje przepis 😋
Super drożdżówki, zrobiłem z rabarbarem i wyszły świetnie.
Zrobiłam wieczorem, rano zabrałam na wycieczkę. Przepyszne 🙂. Polecam 🙂
Uwielbiam