thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • * 250 ml kefiru lub maślanki
  • * 120 g masła, roztopionego
  • * 500 g mąki pszennej, chlebowej
  • * 60 g cukru
  • * 14 g drożdży świeżych, lub 7 g drożdży suchych
  • * 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • * 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • * szczypta soli
  • Nadzienie:
  • * 100 gpłynnego miodu
  • * 3 czubate łyżki cynamonu
  • Ponadto:
  • * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Roztopić masło (4min/50 stopni/obr.2),gorące wymieszać z maślanką (3sek./obr.5) Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (3min/Ciasto"Ciasto" ). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu.


    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni na prostokąt (ok. 40 x 35 cm).


    Nadzienie: miód rozsmarować równomiernie na cieście i posypać cynamonem. Ciasto podzielić na 8 pasków (5 cm x 35 cm). Każdy pasek zwinąć w spiralę i uformować serce, dobrze połączyć i  kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca posmarować  jajkiem z mlekiem i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia.


    Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Ostudzić na kratce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Drożdżowe serducha

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy