thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 24/05/14
zmieniono dnia: 11/06/14

Składniki

  • 2 łyżeczki cukru
  • 200g truskawki
  • cynamon
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (15-20g)
  • 600g śmietany kremówki 30%
  • 200g mlecznego ryżu (Milchreis)
  • 1 szczypta soli
  • 50g cukru
  • 1000g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Mleczno z ryżem:
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i sól, podgrzać 8 min/100°C/obr. 1, bez miarki MT.

    Dodać ryż, gotować 45min/90°/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 1, bez miarki MT.

    Po ugotowaniu usunąć powstały na powierzchni kożuszek i przełożyć do miski, zostawić na kilka godzin aż wystygnie.

  2. Sprawdzić czy zimne i zrobić krem:

    Założyć motylek i dodać do naczynia miksujacego śmietanę oraz cukier waniliowy, 50s-1min, obr. 4. Sprawdzić, czy konsystencja jest lekko gęsta i przelać ją do ugotowanego ryżu w misce (po ponownym usunięciu kożuszka). Mleko z ryżem i kremem należy wymieszać w misce.

  3. Umyć naczynie miksujące i następnie zrobić sos truskawowy:

    Do naczynia miksującego włożyć truskawki i cukier, 5s, obr. 7.

    Następnie przelać mus truskawkowy do szklanych kubków w ilości ok. 1/3 kubka, a następnie dodać wcześniej przygotowany ryż, po czym szklane kubki należy przykryć pokrywkami i wstawić do lodówki na dzień.

    Jeśli przygotowane rano, można zjeść wieczorem. Smakuje pysznie posypany cynamonem. Mus można sporządzić z innych owoców zamiast truskawek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Deser mleczny z ryżem - krem i sosem truskawkowym

Wydrukuj:

Komentarze