thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Czekoladowy budyń jaglany (przepis Jadlonomii)

  • 30 g kaszy jaglanej
  • 290 g mleka
  • 7 daktyli
  • 1/2 łyżki masła
  • 40 g gorzkiej czekolady, (używam zwykle Wedla)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłukać 2x pod wrzącą wodą.
  2. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić wszystkie składniki prócz czekolady, ustawić 15min/98st/o.2.
  3. Dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać 30s/o.2
  4. Zmiksować 50s/o.10

Porady

Przepis pochodzi ze strony Jadlonomia, tutaj pół porcji. Można modyfikować wedle własnych preferencji liczbę daktyli i czekolady, by dopasować smaktmrc_emoticons.)
Budyń nie ma idealnie gładkiej konsystencji, ale nam bardzo smakuje!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czekoladowy budyń jaglany (przepis Jadlonomii)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?