![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sf2s1qmq-6b42d-563027-cfcd2-00nwuk33/8e536eb0-17e0-43ad-8dc8-e73b6ab55896/main/czekoladowe-salami.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sf2s1qmq-6b42d-563027-cfcd2-00nwuk33/b5a55a2f-4d7e-42c1-9a5c-ef545cb99eb2/main/czekoladowe-salami.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sf2s1qmq-6b42d-563027-cfcd2-00nwuk33/0ca98eca-5897-4456-9a13-9e24913ec4d9/main/czekoladowe-salami.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sf2s1qmq-6b42d-563027-cfcd2-00nwuk33/f1e194b4-a0ce-44b3-b66b-7d3c3b699b51/main/czekoladowe-salami.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sf2s1qmq-6b42d-563027-cfcd2-00nwuk33/0150c88f-9f98-4bf2-9342-abf5a958c776/main/czekoladowe-salami.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sf2s1qmq-6b42d-563027-cfcd2-00nwuk33/87d922be-440e-4580-bed7-216980906e5a/main/czekoladowe-salami.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sf2s1qmq-6b42d-563027-cfcd2-00nwuk33/c152d957-481f-4336-9d7d-c75880b1bafa/main/czekoladowe-salami.jpg)
- TM 31
Składniki
- 200 g czekolady, o zawartości kakao 70%, połamanej na kawałki
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 20 g rumu
- 80 g rodzynek
- kakao naturalne, do posypania salami
- cukier puder, do posypania salami
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 150 g herbatników, typu Petit Beurre
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Herbatniki przełamać na pół i wrzucić do naczynia miksującego, rozdrobnić 2 s/obr. 5 (powinny być widoczne większe kawałki herbatników). Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 5 (powinny być widoczne większe kawałki migdałów), przełożyć do naczynia z herbatnikami.
3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Kopystką zgarnąć rozdrobnioną czekoladę ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać masło, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 1.
5. Dodać cukier puder i jajka, podgrzewać 5 min/50°C/obr. 2.
6. Dodać rum, pokruszone herbatniki, migdały i rodzynki, wymieszać przy pomocy kopystki 12 s/
"Obroty wsteczne" /obr. 3. Odstawić na ok. 15 min, aby masa trochę przestygła.
7. Powstałą masę równomiernie wyłożyć na arkusz folii spożywczej o wymiarach ok. 29 cm (standardowa szerokość rolki) x 50 cm. Masę ułożyć w ten sposób, aby znajdowała się w odległości ok. 8-9 cm od krótszych brzegów i ok. 6-7 cm od dłuższych brzegów folii. Ostrożnie zwinąć masę w walec, przypominający kształtem salami. Krótsze boki rulonu szczelnie zwinąć i zawiązać na supełki. Najlepiej dodatkowo zawinąć salami w sztywny pergamin lub folię aluminiową oraz dodatkowo w bambusową podkładkę (patrz: zdjęcie).
8. Tak przygotowane salami wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Aby otrzymać idealny kształt walca, po ok. 1,5 godz. od wstawienia do lodówki, gdy masa stanie się bardziej plastyczna, nadać jej ponownie pożądany kształt i pozostawić na kolejne 1,5 godz. do stężenia.* Sprawdzić, czy salami zastygło. Jeśli nie, chłodzić dalej do uzyskania żądanej konsystencji.
9. Przed podaniem oprószyć salami kakao zmieszanym z cukrem pudrem. Serwować w temperaturze pokojowej, pokrojone w plastry.
* Po 1,5-2 godz. salami można włożyć na ok. 30 min do zamrażarki, wtedy szybciej zastygnie.
Przechowywać w lodówce przez maksymalnie 1 tydzień.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Komentarze
chyba warto spróbować
no super działamy!!
Rewelacja!!!!!
Smakowało bardzo ☺ Na pewno jeszcze wykonam ten przepis.
Oj, to teraz wiem do czego zużyję mój rum hi,hi. Ten przepis mi się spodobał, muszę to wypróbować, dzięki za pomysł![tmrc_emoticons.;-) tmrc_emoticons.;-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
normalnie smak dziecinstwa![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Smak dzieciństwa![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Napewno wypróbuję w najbliższym czasie![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Dodaję do wypróbowania