Składniki
Ciasto
- 270 gramów mąki pszennej
- 200 gramów masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 żółtka
Piana
- 3 białka
- 200 gramów cukru
- 1 szczypty soli
Owoce
- 300 gramów śliwek
Cukier puder jako posypka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, proszek i pokrojone zimne masło. Wyrobić czas 20 sekund, "Mieszanie" 8-9. Ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię, następnie schłodzić w lodówce ok. godziny.
- Okrągłą formę (średnica ok. 28 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć dno formy schłodzonym ciastem. Piec w temp. 180 stopni ok. 20 minut na złoty kolor.
W tym czasie przygotować owoce - wydrążyć pestki. - Do suchego naczynia miksującego włożyć motylek a następnie wlać białka i szczyptę soli. Ubijać bez założonej miarki do uzyskania sztywnej piany ok. 3 minut, "Mieszanie" 3-4.
Następnie powoli dodać cukier i ubijać kolejne 6 minut. - Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (tak aby skórka była od dołu), na owoce wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
Całość piec ok. 40 minut.
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto
Piana
Porady
Do ubijania piany najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, dokładnie oddzielonych od żółtek. Naczynie miksujące musi być dokładnie umyte i w pełni suche.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A co z żółtkami?
Bardzo dobre ciasto , chociaż ja zmniejszylabym ilość cukru
Przepis napisany masakrycznie, nie wiadomo co po czym ani dlaczego
Are you sure to delete this comment ?