- TM 5
Składniki
składniki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 700 g dyni - obrana, oczyszczona, pokrojona
- 300 g jabłek pokrojonych w ćwiartki (waga po obraniu)
- 300 g kaszy jaglanej (suchej)
- 100 g SIEMIE LNIANE
- 100 g oleju (np z pestek winogron)
- 150 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzuć siemię, 100g kaszy jaglanej, cynamon, cukier i sodę. Zmiel 30s/obr 10. Przesyp do suchej miseczki.
2. Płukamy kaszę jaglaną w celu pozbycia się goryczki. Do naczynia miksującego wsyp pozostałą kaszę jaglaną, zalej ok 450-500g wody. Płukaj 1min/ obr 2/ "Obroty wsteczne" . Odlewamy wodę z "Blokada naczynia miksującego" bez wysypywania kaszy. Czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Kaszę wysypujemy na gęste sito.
3. Obraną i oczyszczoną dynię oraz jabłka wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" rozdrabniamy 1m / obr3. Jabłka i dynia przez rozdrobnieniem powinny być w kawałkach o podobnej wielkości a po rozdrobnieniu powinny mieć rozmiar ok 1-1,5 cm
4. Do jabłek i dyni wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 1.30min/ obr3 /"Obroty wsteczne" kilkakrotnie pomagając kopystką.
5. Wykładamy do formy. Pieczemy 1h / 180'C termoobieg. Po upieczeniu wykładamy z formy by ciasto odparowało jak najwięcej wody
Porady
Najzdrowsze ciasto jakie znam. Mogą je jeść nawet osoby na wielu dietach - bez glutenowej i bez laktozy, bez jaj lub chcące zrzucić kilka kilogramów.
Ciasto można tez zrobić słodsze np z 200g cukru lub polać polewą. Cukier można zastąpić miodem lub ksylitolem.
Piekąc ciasto w wyższej foremce będzie bardziej miękkie, a w szerszej i niższej, ziarna kaszy na wierzchu bardziej się przypieką i będą chrupiące.
Można dodać więcej przyprawy do piernika, cynamon, kardamon i inne aromatyczne przyprawy wg upodobań. Na początek proponuje nie przekraczać ilości 2 łyżeczek, by ciasto nie było zbyt aromatyczne.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne i bardzo zdrowe polecam!
Przepyszne , zrobienie zajmuje chwilkę . Super
Zrobiłam!!!! Pycha!! Polecam!
Are you sure to delete this comment ?