
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 6 jajek
- 1 szczypty soli
- 250 gramów Czekolady gorzkiej
- 130 gramów masła, + dodatk. porcja do smarowanai blachy
- 150 gramów cukru
- 50 gramów mąki
Polewa czekoladowa
- 100 gramów Czekolady gorzkiej
- 60 gramów wody
- 60 gramów cukru
- 20 gramów masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nagrzać piekarnik 180 stopni.
Założyć motylek. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka i dodać sól, ubić 5 min obr 3. Zdjąć motylek. Ubite białka przełożyć do innego naczynia i włożyc do lodówki
Do naczyna miksującego włożyć czeklodę rozdrobnić 10s obr.7
Dodać masło , roztopić 4 min/ 50 stopni/ obr. 2
Dodać cukier i żółtka wymieszać 20s/ obr. 4
Dodać mąkę i wymieszać.
Do ubitych białek dodać masę czekoladową i delikatnei wymieszać.
Masę wlać do wysmarowanej masłem formy i śr. ok 20 cm i piec w piekarniku 30 min
W połowie czasu pieczenia ciasta pzrygotować polewę.
Do naczynai miskującego włozyćczekoladę, rozdrobnić 10s/ obr.7
Dodać cukier, wodę i gotować 15 min/100 stopni/ obr. 3
Dodać masło, wymieszać 25 s/ obr. 4
Polać wyjęte ciasto polewą
Przygotowanie ciasta
Polewa czekoladowa
Porady
Cisato można udekorować wiórkami białej czekolady, ale to w momencie jak polewa przestygnie trochę bo inaczej wiórki się roztopią.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pycha
A dla mnie ok Ciasto wyszło choć miałam lęki czytając komentarze. Jest ciężkie , gęste czekoladowe bo to taki rodzaj ciasta. Polałam polewą z gorzkiej czekolady i dzieciaki wcinają
A dla mnie ok Ciasto wyszło choć miałam lęki czytając komentarze. Jest ciężkie , gęste czekoladowe bo to taki rodzaj ciasta. Polałam polewą z gorzkiej czekolady i dzieciaki wcinają
Za gorzkie przy tej ilości cukru? No ale w sumie każdy ma inne poniebienie
Jak dla mnie ciasto jest zdecydowanie za gorzkie mimo, że jedną czekoladę zamieniłam na mleczną. Może następnym razem dodam jeszcze więcej mlecznej czekolady lub więcej cukru i będzie OK. Zdjęcie bardzo apetyczne