Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Budyń jaglany

  • 135 g kaszy jaglanej
  • 825 g mleka roślinnego, (lub część mleka roślinnego, część wody)
  • 45 g oleju kokosowego, (lub masła klarowanego)
  • 9 daktyli, suszonych, bez pestek
  • 1 szczypty soli
  • 2 łyżki kakao, (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypać do naczynia, podprażyć 1,5min/100st/obr1
  2. Dodać pozostałe składniki (oprócz kakao). Zamiast miarki nałożyć koszyczek. Gotować 15min/100st/obr2 (po połowie czasu gotowania zwiększyć obroty do 3).
  3. Jeśli chcemy można dodać kakao lub inny dodatek smakowy (np. wanilię). Zmiksować 1min/obr10. Przelać do miseczek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Budyń jaglany bez cukru i mleka

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy