Czas przygotowania
8h 0min
Czas całkowity
10h 0min
porcja/porcje/porcji
15
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 16/12/17
zmieniono dnia: 17/12/17
Składniki
BRZOSKWINIOWA FANTAZJA
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 100 g herbatników kakaowych
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwin w syropie
- 2 opakowania pustych rurek waflowych, ( ok 600 g)
- 500 ml śmietanki 30 %
- 2 serki mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g mlecznej czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotować blachę o wymiarach ok. 24 x 36 cm
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć herbatniki kakaowe , rozdrobnić 5s /obr 5
Przesypać do innego naczynia.
Odsączyć brzoskwinie , syrop zostawić do dalszego wykorzystania.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć brzoskwinie , dodać 150 g syropu,
zmiksować 10s /obr 8
Zagotować 7min / 100ºC/obr2
Dodać 2 galaretki , wymieszać 4 min/ 100ºC/obr 3
Powstały mus przelać do innego naczynia , przestudzić.
W blaszce ułożyć warstwę biszkoptów po skosie , docinając w najmniejsze szczeliny i napączować syropem z brzoskwiń.
Wierzch posypać zmielonymi harbatnikami następnie zalać przestudzonym musem .
Na mus ( powinien być jeszcze lekko ciepły) ułożyć wafelki również po skosie ale w przeciwnym kierunku do biszkoptów, odstawić.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlać 150 g wody , wsypać galaretkę.
Rozpuścić 5min/70ºC/obr3
Do czystego i suchego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać śmietankę , ubić na sztywno
ok 1- 1,5 min / obr 3
Należy uważać żeby nie zrobiło się masło.
Do ubitej śmietany dodać powoli cukier puder i serek mascarpone ( małymi porcjami ) , ubijać do uzyskania jednolitej masy .
Dodać wystudzoną , tężejącą galaretkę ,
wymieszać 1 min/ obr2
Masę wylać na wierzch ciasta , odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc .
Po stężeniu posypać wierzch startą czekoladą .
CIASTO NAJLEPIEJ SMAKUJE NA DRUGI DZIEŃ
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Też go uwielbiamy
Bardzo smaczne ciacho. Niesamowicie szybko zniknęło. Choć wprowadziłam mała modyfikacje zamiast mascarpone dałam serek kanapkowy typu mój ulubiony z wielunia. Niestety nie sprawdzę czy lepszy jest na drugi dzień bo nie mam co zostawić.....
Are you sure to delete this comment ?