- TM 31
Składniki
- 40 g masła
- 100 gpłynnego miodu
- 50 g cukru
- 280 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soby oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć masło i miód, podgrzać to 2min/obr1/37 stopni
Dodac cukier, mąkę, jedno jajko, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać to 5 sekund/obr 6 następnie wyrobić 1 minute naciskając interwał.
Rozgrzać piekarnik na 150 stopni
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnice posypana mąką i wałkujemy ciasto. Następnie wycinamy foremkami rózne kształty.
Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu na drugim dzień polewamy (ja użyłam gotowej) polewą białą lub czarną i dekorujemy posypką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ostora TV, thank you for this lovely Christmas gingerbread recipe! I can't wait to try to prepare them and share with my family. It's the perfect delicacy for this special time. Christmas greetings!
Bardzo smaczne, z przepisu wychodzi 2 blachy ciastek.
Świetne pierniczki, jednak troszkę zmieniłem przepis.
Na podwójne ciasto dałem 80g cukru i piekłem 12 minut.
Super przepis! Żeby zmiękły przechowuję w pojemniku ze skórką lub cząstką jabłka, które wymieniam żeby nie spleśniały.
A jakie ustawienia piekarnika? 150°C i grzanie góra dół?
Pyszne te pierniczki.
Właśnie upieczone, pachnie w całym domu 😃
Świetny szybki przepis, z maką żytnią też smakują.
Czy wychodza puszyste?
Najlepsze! 😋 bardzo szybko znikaja.
Are you sure to delete this comment ?