Składniki
Blok Czekoladowy
- 120 g wody
- 60 g żurawiny suszonej
- 200 g cukru, ilość można zmniejszyć wedle uznania
- 5 czubatych łyżeczek kakao ciemnego
- 250 g margarny
- 200 g herbatników
- 450 g mleka w proszku
- 60 g orzechów nerkowca
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia mixującego wlać wodę, dodać kakao i cukier oraz margarynę. Rozpuścić składniki 2,5 minuty 40 stopni, obroty 1,5. Sprawdzić czy składniki się rozpuściły, jeśli nie czynność powtórzyć (zależy od twardości margaryny). Dodać mleko w proszku, wymieszać 1 minutę, obroty 5. Dodać orzechy i żurawinę, znowu wymieszać 2 minuty obroty 5, pomagać kopystką, ponieważ masa powinna być gęsta. Wyłożyć do naczynia najlepiej małej podłużnej blaszki lub naczynia szklanego o podobnych kształtach i na 2 godziny wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kroić w małe kostki - porcje na raz. Smacznego.
Blok Czekoladowy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam dziś. Zaraz bedziemy próbować
Pyszny.Trochę przerobiłam.Zamiast kakao dodałam korabu,orzechy pekan,suszone morele,wiśnie,migdały w płatkach.Wszystko wedle uznania.Zamieniłam wodę na mleko 3,5 procent.Suche składniki mieszałam z mokrymi, ręcznie(najlepiej w gumowej rękawiczce😉).
Bardzo dobry przepis. Blok bardzo dobry jednak przy podniesieniu temperatury o 10 stopni margaryna szybciej się rozpuszcza i miesza.
Czasy mieszania są za długie. Albo trzeba zrobić to mieszanie na parę razy. W poprzednim urządzeniu Hoffen spaliłem na tym przepisie silnik. Kupiłem TM5 i myślałem że sprzęt się nawet nie zająknie - a silnik słyszalnie przestawał dawać radę po 30 sekundach. Wiec wyłączyłem i domieszałem parę razy - radzę uważać bo to faktycznie ciężka masa się robi.
Herbatniki mieszam na końcu i pomagam kopystką - trzeba troche się pogimanstykowac żeby to dobrze wymieszać - ale warto - chrupkość własnie jest z herbatników. Ja nie dodaję żurawiny - w prlu tego nie widziałem ;[
Pozdrawiam.
Blok bardzo smaczny. Kłopot z wymieszaniem po dodaniu herbatników i pozostałych bakalii. Na drugi raz włożę je bezpośrednio do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dodam masę.może będzie łatwiej. Herbatników musi być sporo, wówczas nie czuć mleka w proszku i blok jest chrupiący.
Niestety ani trochę nie przypomina tego, któy pamiętam z dzieciństwa. Za słodki, za gumowaty, za mało chrupki. A robi się go koszmarnie, kilka razy musiałam wyłączać i dodatkowo pomagać kopystką. Więcej tego nie zrobię
niestety - za mocno kakowy i gumowaty, a powinien być kruchy i lekki
faktycznie trochę gumowa ta czekolada
Bardzo dobry
Mój ulubiony deser z dzieciństwa, można dodać orzechy włoskie lub laskowe PYchotka
Are you sure to delete this comment ?