Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 26/01/17
zmieniono dnia: 26/01/17
Składniki
BANANOWIEC NA ZIMNO
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 3-4 banany
- 3 łyżek cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka agrestowa/gruszkowa/truskawkowa
- 1 żółtko
- owoce do dekoracji
- biszkopty lub herbatniki, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody oraz galaretkę agrestową wg. nstrukcji na opakowaniu.
2.Twaróg zmielić na głądką masę 10s/obr.6
3. Zmielony twaróg utrzeć z cukrem i żółtkiem 10s/obr.5
4. Przez otwór w pokrywie dodawać kawałki bananów(cały czas mieląc obr.5-6)
5. Mieszając obr.4 dolewać galaretkę cytrynową.
6. Tortownicę (22-26cm) wyłożyć folią i opcjonalnie wyłożyć biszkoptami/herbatnikami
7. Wylać gotową masę na tortownicę i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
8. Na stężoną masę wyłożyć owoce i zalać pozostałą galaretką
9. Ciasto ponownie włożyć do lodówki aż do stężenia.
Bananowiec na zimno
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Bufet
Wakacje
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Boże Narodzenie
Sylwester
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Naturalne
Kreatywne
Niedrogie
Dodatek
Deser
Chłodzenie
Praliny/słodycze
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Do wypróbowania, ale wygląda super
Galaretka do masy serowej powinna być schłodzona, a wierzchnia prawie stężała (żeby nie wlała się pod ser)
WLewamy tężejącą galaretkę?
Are you sure to delete this comment ?