Czas przygotowania
2h 50min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb portugalski
- 485 g wody
- 645 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 10 g soli
- 150 g zakwas chlebowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. zakwas chlebowy dokarmiamy mąką, dodajemy wodę dla dobrej konsystencji tak, by uzyskac 150g zakwasu. Pozostawiamy na 12 godzin.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy zakwas, mąkę i wodę i mieszamy 20 s./6 obr; zostawiamy w "Blokada naczynia miksującego" na 40 min;
3. Dodajemy drożdże, sól i wyrabiamy 6 min./"Ciasto" ; przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godz.
4. Wyciągamy ciasto na oprószony blat i formujemy bochenek;
5. Nagrzewamy piekarnik do 250 st. na najniższym poziomie dajemy zimną wodę w naczyniu żaroodpornym;
6. Pieczemy w 250 st. przez 20 min; po czym zmniejszamy do 220 st. na 30 min; studzimy na kratce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?