thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

CHLEB

  • 10 gramów cuku
  • 15 gramów soli
  • 50 gramów drożdży
  • 600 gramów pszenicy
  • 200 gramów żyta
  • 520 gramów wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CHLEB
    1. Wsypac żyto zemleć ( 1min obr10) wysypać żyto do pojemnika

    2. Wsypac pszenice (300g) zemleć ( 1min obr10) wysypać do pojemnika

    3. Wsypac pszenice (300g) zemleć ( 1min obr10) wysypać do pojemnika

    4. Nalac wodę, dodać drożdze i cukier podgrzać 2min 37 C obr 1

    5. Wsypać zmielone zboże dodać sól wymieszać (3 min Ciasto"Ciasto" interwał)

    6. Ciasto przelać do formy keksówki

    7. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 30 min

    8. piec 20-30 min 220 C

Porady

W TM 31 zmniejszyć ilość pszenicy do 500g, żyta 150g wody 420g

smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB Z ZIAREN

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 21, 2016 at 13:29
    5.0

    Rewelacja, dodałam jeszcze pod koniec wyrabiania pół szkalnki zmielonego ziarna lnu i pół szklanki ziaren słonecznika (żeby było na maksa z ziarnami Big Smile ). Wyszedł mi pyszny chlebek w blaszce kwadratowej 22x22cm wyrośnięty na 7 cm. tmrc_emoticons.;)