Składniki
ciasto
- 600 gramów mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 360 gramów wody
- 25 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy 2 min/37 st.C/obr.1
2. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy 3 min/"Ciasto"
3. Wyjmujemy ciasto kopystką , zwilżamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.35min.
4. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy chlebek , nacinamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.20min.
5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem żeliwnym i pokrywą do niego - 200st.C.
6. Następnie wyjmujemy gorące naczynie z piekarnika, wkładamy do niego chleb, przykrywamy, pieczemy przez 30 min w temp. 200st.C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok.20-30 min.
7. Po upieczeniu chleb wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce, żeby się nie spocił.
Porady
Po uformowaniu chlebka (nr.4.) można posypać sezamem, makiem lub obsypać mąką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wspaniały chlebek. Polecam.
Czy można użyć drożdży suchych?
GregorNL:Najzwyklejsza biedronkowa pszenna
Olusia657:witam jaki rodzaj maki został użyty? Dziękuje
Olusia657:jaki rodzaj mąki ?
Chlebek rewelacja SUPER
Chleb piekłam pierwszy raz i REWELACJA!!!!! super!!!!
KateMxxx:Jest napisane 3 min -interwał
Are you sure to delete this comment ?