- TM 31
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 0,25 litra maślanki
- 1 płaskich łyżek soli
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 200 g zaczynu
- 500 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do dodaj wodę , mąkę pszenną i zaczyn.Mieszaj 3 min .Przelej ciasto do dużej miski i zostaw na ok 6 godzin do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.(jak brakuje mi czasu zalewam mąkę dość ciepłą wodą , mieszam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni - to znacznie skraca ten etap)
Do wyrośniętego ciasta dodaj przesianą mąkę żytnią i pozostałe składniki, można dodać otręby , żurawinę , siemię lniane, słonecznik lub zioła wg uznania.Całość dokładnie wymieszać. Powastaje ciasto gęste jak drożdżowe, jeśli jest rzadkie dosyp trochę mąki i wyrabiaj ręką.Tak przygotowane włożyć do wysmarowanej i wysypanej długiej keksówki (u mnie 35 cm.).Jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia ok 4 godz.( nie wyłączam piekarnika tylko zarabiam i ponownie wstawiam aż wyrośnie). Pierwsze 15 min piec w temperaturze 90 stopni a potem 180 stopni przez 45 min.
I etap
II etap
Porady
Zaczyn dostałam , po wyrośnięciu ciasta w pierwszym etapie odkładam pół słoika na następny raz.Przechowywać w lodówce 3 dni , jeśli nie pieczemy wyciągnąć zaczyn z lodówki , dodać łyżkę mąki i poczekać aż zacznie bąbelkować i można schować go na kolejne 3 dni.
Używam do wypieku również mąki pszennej pełnoziarnistej wtedy chlebek przypomina graham .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Trochę zmodyfikowałam przepis, teraz piekę z samej mąki żytniej. I etap bez zmian ale ciasta nie przelewam do miski tylko pozostawiam w kielichu do wyrośnięcia - dodaje wszystkie składniki , wstępnie mieszam łyżką a potem wyrabiam przez 5 min/"Ciasto" .Wyrobiony chleb przekładam do foremki.Jest możliwe wykonanie całkowicie przy pomocy termomixu tyle ,że sprzęt jest zablokowany na pół dnia.
Tylko druga część jest robiona ręcznie ze względu na dużą ilość powstałego ciasta.Można więc spróbować od początku zmniejszyć o połowę ilość składników , zostawić w kielichu ciasto do wyrośnięcia , dodać drugą część składników i zamieszać tak jak ciasto"Ciasto"
Justynko gratuluję pierwszego przepisu, chlebek jest pyszny, szkoda, że robi się ręcznie Pozdrawiam
Szkoda tylko ,że praktycznie nie korzysta się z termomixa
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Przepis zasługuje na wyróżnienie.
Polecam
Danuta Baska
dana08
Are you sure to delete this comment ?