thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Chleb pszenno-żytni razowy bałucki

  • 400 g mąki pszennej, typ 450 lub 600
  • 200 g mąki pszennej razowej, typ 1850
  • 150 g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 450 g wody letniej
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 30 g drożdży świeżych
  • 18 g soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 450g wody letniej, dodać jogurt naturalny (50g), drożdże (30g), mąkę pszenną typ 450 (400g), mąkę pszenną razową ( 200g), mąkę żytnią razową (150g), sól (18g), cukier (1 łyżeczka).
  2. Wyrobić ciasto Ciasto"Ciasto" 3min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem.
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 60 min. W tym czasie naczynie żaroodporne (27x 20cm) natłuścić masłem, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko uklepać, wypełnić nim naczynie (dokładnie w rogach) i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny, do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220 st C
  5. Ostrym nożem wykonać na wyrośniętym bochenku ukośne nacięcia. Piec 15 min. (220 st C), następnie obniżyć temp do 190 st C i piec przez kolejne 20- 25 min. Wyjąc chleb z piekarnika, sprawdzić czy jest upieczony (przy stukaniu w jego spód powinien wydać głuchy dźwięk). Jeśli jest niedopieczony to należy dopiekać przez 10-15 min.

    Ja przygotowuję dwie porcje ciasta chlebowego- jedna po drugiej (bez mycia naczynia), odstawiam do wyrośnięcia, a następnie dzielę na trzy blachy- keksówki i ponownie odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Piekę wydłużając czas o ok. 10 min czyli 45- 50 min

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni razowy bałucki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy