thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1000 g
Poziom
--

Składniki

Chleb orkiszowy na zakwasie

  • 700 gramów mąki orkiszowej, typ do wyboru w zależności od preferencji, ja daję typ 630
  • 400 gramów zaczynu orkiszowego, z mąki typ 2000
  • 0,5 litra wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek czarnuszki lub innych ziaren

  • 0,5 litra wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto na chleb
  1. Do naczynia wlać 500 ml wody
  2. Podgrzać wodę do 40 stopni
  3. Dodać ok. 2 łyżeczki soli i wymieszać
  4. Dodać ok. 700 g mąki
  5. Dodać ok. 400 g zaczynu (pół filiżanki odłożyć jako zakwas do następnego pieczenia)
  6. Włączyć wyrabianie ciasta na ok. 5 minut. W ostatniej minucie podczas wyrabiania dosypać czarnuszkę lub inne ziarna.

    Konsystencja ciasta-niepospiesznie ześlizguje się z kopystki.
  7. Ciasto przełożyć do 2 podłużnych foremek i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 40 stopni. Podtrzymywać ciepło piekarnika zapaloną żarówką
  8. Po ok. 2-4 godzinach rośnięcia włączyć piekarnik na 220 stopni. Kiedy temperatura zostanie osiągnięta piec chleb 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać kolejne 20 minut. Wyjąć chleby z foremek i jeśli jest taka potrzeba dopiekać bez foremek do momentu kiedy spód chleba jest wyrażnie dopieczony (głuchy sygnał przy pukaniu)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?