thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 40min
Czas całkowity
3h 35min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 25 gramów drożdże świeże
  • 2 łyżeczki cukru
  • 350 gramów mąki przennej
  • 100 gramów mąki orkiszowej
  • 100 gramów mąki żytniej razowej
  • 100 gramów Maki żytniej typ 2000
  • 2 łyżki otręby owsiane
  • 250 gramów żurku
  • 2 łyżeczki soli morskiej, lub kamiennej
  • 2 łyżki oliwy/oleju, ja używam olej ryżowy
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżki siemienia lnianego
  • 200 gramów wody
  • 1 łyżeczki miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1) doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlac 100 ml.wody,drożdże i cukier ,podgrzać 2min./37 stopni/obroty 1

     

    2)dodac pozostałe 100 g.wody, żurek ,wszystkie mąki oraz resztę składników. Wyrobić 3min/Ciasto"Ciasto"

     

    3)pozostawić do wyrośnięcia na ok 1godz (ciasto powinno wyrosnąc pod pokrywkę)

     

    4)po tym czasie wyrobic ciasto jeszcze raz  2min/Ciasto"Ciasto"

     

    5)ciasto przełożyc na dużą blaszkę wysypaną mąką,uformowac bochenek (dłonie moczymy w zimnej wodzie ) ,i przykryć ściereczką, pozostawić na ok 50 min

     

    6) ostrym nożem zrobic kilka nacięć spryskac wodą i posypać słonecznikiem lub dowolnym ziarnem

     

     

  2. Pieczenie  

     

    1) Piekarnik rozgrzewamy do 230 st.C 

     

    2) na najniższym poziomie piekarnika ustawiamy pojemnik z wodą 

     

    3) na drugim poziomie od dołu wstawiamy chleb i zmniejszamy temp do 180 st.C (termoobieg) . Pieczemy 15 min 

     

    4) po tym czasie zmniejszamy temp do 160 st C i pieczemy 40 min,

     

    5)po upieczeniu  chleb zostawiamy na ok 10 min w piekarniku po czym wykładamy na kratkę do wystygnięcia  

     

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Posiadam piekarnik bez opcji wylączenia termoobiegu więc piekę wg.powyższych wskazówek, Jeśli pieczecie bez termoobiegu temp. należy podwyższyc o 20st.C 

Chleb wychodzi rewelacyjny i wcale nie przesuszony mimo termoobiegu .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na żurku

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?