Składniki
Chleb "CZERWONY PAŹDZIERNIK" z winem na zakwasie
- 100 gramy ziarno żyta
- 100 gramy mąka żytnia, chlebowa typ 720
- 50 gramy mąka żytnia, razowa typ 2000
- 300 gramy mąka pszenna, chlebowa typ 750
- 15 gramy drożdże świeże
- 150 gramy zakwas chlebowy
- 50 gramy płatków owsianych
- 25 gramy otrębów pszennych
- 25 gramy otrębów owsianych
- 30 gramy pestek dyni
- 30 gramy słonecznika łuskanego
- 30 gramy siemienia lnianego
- 1 łyżeczki czarnuszki
- 200 gramy czerwonego wina, wytrawnego
- 200 gramów woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Witam , wyjaśnie że to mój pierwszy chleb na własnym zakwasie , znajomi stwierdzili że jest bardzo dobry i oryginalny dlatego opisze jak powstał Od niedawna ma TM i nie mam zbytnio doświadczenia jak chodzi o chleb , więc jestem ciekaw opinii i wskazówek specjalistów , bo pewnie można coś ulepszyć ( po przeczytaniu stosu przepisów i porad ułożyłem przepis który wydawał mi sie obiecujący , a efekt przerusł moje oczekiwania , stąd te wypociny ...) .
- Zakwas jest pierwszym jaki zrobiłem , zrobiłem go zgodnie z przepisem na żytni zakwas chlebowy , więc nie będe pisał jak go wykonać ... Chlebek zrobiłem na 4-5 dniowym zakwasie , który robiłem pierwszy raz w życiu , dlatego postanowiłem użyć drożdży , prawdopodobnie są zbędne jak posiadamy starszy zakwas .
- Do ciasta użyłem młodego 4-ro dniowego zakwasu , dlatego dołożyłem drożdże , a nie bedąc pewny jak zareagują na zimne wino (miałem je z lodówki) podgrzałem wino 2min/37c/obr.2 , przelałem je do oddzielnego kubka ( również nie wiedziałem czy mozna uaktywnić świeże drożdże w wodzie z winem i wolałem nie ryzykować )
- Woda i pokruszone drożdże "Blokada naczynia miksującego" 3min/37c/obr2
- Wszystkie składniki z listy plus wcześniej podgrzane wino wrzucamy "Blokada naczynia miksującego" i 5min"Ciasto"
- Przekładamy ciasto do miski i przykryte ścierką odkładamy w ciepłe ciemne miejsce na conajmniej 2 h
- Przekładamy ciasto do keksówki (natłuszczonej i posypanej mąką) , przykrywamy ścerką i odkładamy na jakąś godzine .
- Jak ciasto wyrośnie ponad wysokość keksówki , smarujemy je za pomacą pędzelka oliwą z oliwek i wkładamy do zimnego piekarnika , ja umieściłem je na dole i nastawiłem 200C normalnym trybem ,a po 40 minutach zmniejszyłem na 180 C i piekłem jeszcze 20 min .
- Chleb odrazu wyjąłem na kratke która umieściłem w otwartym piekarniku
- Ja na ostatnie 10 minut włączyłem termoobieg i pokropiłem chleb wodą . Wiem że forma przepisu jest niepoprawna , ale mam nadzieje że w miare zrozumiale wszystko opisałem . Jak dla mnie chlebek smakuje wyśmienicie , co do wykonania , sam jestem ciekaw co zrobiłem nie tak
Wstęp
Zakwas
Ciasto
Podsumowanie
Porady
Przy użyciu starszego zakwasu , prawdopodobnie drożdże są zbędne , więc w punkcie 3 zmieniamy na woda i wino do "Blokada naczynia miksującego" 3min/37c/obr.2 i idziemu potem od punktu 5 jak w przepisie ...
Jak przekładałem casto ręce opruszyłem mąką
Sorki za błędy , gramatyka i interpunkcja nie mają dla mnie znaczenia o ile zachowany jest kontekst/znaczenie wypowiedzi
Jeszcze raz zaznacze że opisałem tu jak ja przyżądziłem chleb ze zdjęć , i jest to mój pomysł a sposób wykonania nie jest profesjonalnym przepisem tylko moją amatorską propozycją !!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Brawo! I o to właśnie chodzi, nie bać się eksperymentować. Thermoś to nasz przyjaciel Przepis ciekawy i jako, że równiez piekę chleby (tylko i wyłącznie na zakwasie), chętnie wypróbuję
Are you sure to delete this comment ?