Składniki
Bułki marchewkowe
- 300 g wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 450 g maki pszennej chlebowej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżek oleju
- 100 g marchewki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Marchew w kawałkach 10-12 s obroty 7"Mieszanie"
2. Dodać wodę, drożdże, sól, mąkę, płatki, olej - wyrabiać 2 minuty "Ciasto"
3. Zostawić w termomixie i poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość"Blokada naczynia miksującego"
4. Ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki - ciasto może się kleić, dlatego opruszyć mąką
5. Odstawić na 30 min, przykryte na blaszcze
6. Piec w 200 stopniach przez 30 minut lub do złotego koloru.
przygotowanie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułeczki są bardzo dobre z wierzchu chrupiące a w srodku mieciutkie
Bardzo dobre bułki
Zrobiłam z mąki żytniej 720 i pszennej 550. Wyszły chrupiące i pachnące. Polecam!
Robiłem juz wielkorotnie wg przepisu .Zawsze sie udaje i są super . Osobiście dodaje trochę więcej mąki - 500g - łatwiej formować bułeczki. Polecam ten przepis
pomieszalam make pszenna i zytnia, pycha ! idealne dla dziecka do szkoly