Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Bułeczki śniadaniowe
- 7 gramów suchych drożdży
- 100 gramów mleka
- 1 łyżeczki cukru
- 650 gramów mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 220 gramów wody
- 1 łyżki miodu, Lub melasy opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do "Blokada naczynia miksującego" wsyp drożdże, dodaj mleko i łyżeczkę cukru. Obroty "Mieszanie" , "Wolne gotowanie" 5min, "Sous-vide" 37 stopni. Po wymieszaniu poczekaj 10 min aż rozczyn zacznie pracować
2. Następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj obroty"Ciasto" , "Wolne gotowanie" 3min
zostaw w naczyniu do wyrośnięcia na 1 godz.
3. wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz
obroty "Ciasto" , "Wolne gotowanie" 3min
4. Ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką i podziel na 10 równych kawałków.
5. Z każdego kawałka zrób długi, cienki wałeczek, po czym każdy wałeczek złóż na pół i skręć ze sobą.
6. Skręcony wałeczek uformuj w okrąg. ( jeśli chcesz możesz pozostawić na środku dziurkę, w ten sposób powstaną bajgle)
7. Uformowane bułeczki półżywej na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
8. Wyrośnięte bułeczki posmaruj miodem rozmieszanym z wodą lub melasą rozmieszaną z wodą, dzięki temu będą lekko słodkawe. Możesz też posypać sezamem lub makiem.
9. Piecz w 200 stopniach C przez 20 min
ja często robię bułeczki lub bajgle w większej ilości i mrożę po ostudzeniu
Rozczyn
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?