- TM 31
Składniki
Zupa
- 100 g cheddara
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 20 g papryczki chili, bez pestek, 1 średnia sztuka
- pieprz, sól, kumin, oregano, gałka muszkatołowa
- 250 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowe
- 100 g śmietanki 30%
- 400 g pomidorów z puszki z sokiem, 1 puszka
- 2-3 ząbki czosnku, obranego
- 80 g cebuli, 1 średnia sztuka obrana, pokrojona w 1/4
- 0,25 litra Bulionu warzywnego, do namoczenia grahamki
- 90 g 1 bułka grahamka
- oliwa z oliwek
- 500 g papryka czerwona, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1/8 (3szt)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nagrzej piekarnik na 220-250st. Na blasze wyłozonej papierem do pieczenia wyłóż luźno ósemki papryki czerwonej, skrop oliwą z oliwek. Piecz 15-20min do uzyskania spieczonej, nawet zaczernionej skórki. Nie obcinamy tych "spalonych" elementów - nadadzą zupie grilowanego smaku. Jeżeli masz mozliwość - ugriluj paprykę !
Na rozgrzaną patelnię do beztłuszczowego smażenia wrzuć mięso mielone smaż do zarumienienia (nie na wiór !) Dopiero wtedy przypraw niewielką ilością soli, czarnego pieprzu, pieprzem cayenne, kuminem. Odstaw.
W naczyniu namocz grahamkę w bulionie. Do naczynia miksującego wrzuć cebule, czosnek - rozdorbnić ob.5/4s. Kopystką zebrać ze ścianek do środka, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić - varoma/ob.4/3min.
Dorzucić pokrojona na większe cząstki papryczkę chili, pomidory z puszki z soskiem, przecier pomidorowy oraz upieczoną paprykę i zmiskować na gładko - ob7/10s. Dorzucić grahamkę z bulionem i ponownie zmiksować ob7/10s.
Dorzucić do zupy usmażone mielone mięso. Gotować na obrotach wstecznych ob2/5min/varoma.
Cheddar rozdrobnic w czystym naczyniu - ob6/10s. Dolać śmietanki 30%, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, gotować 80st/ob4/4min. Gorącą polewać po wierzchu każdej porzji zupy.
Dla leniwych - śmietankę dodac pod koniec gotowania do zupy bezposrednio, każdą porcję posypać sporą ilością sera.
Zupa jest bardzo gęsta, dośc ostra i bardzo aromatyczna. Wcinają ją również osoby nie przepadające za paprykowymi smakami. Na porcję przewiduję niewielkie bulionówki 200-250ml.
Do zupy można dorzucić troche kukurydzy lub czerwonej fasoli konserwowej - po garści na podane porcje.
Pieczenie papryki
Smażenie mięsa
Przygotowanie zupy
Salsa serowa
Dodatkowo? :)
Porady
Jeżeli lubisz tak jak ja orzeźwiające smaki duś cebulę z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny/limonki !
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?