thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
2 butelka/butelki/butelek
Poziom
Średni

Składniki

Buraki

  • 6 kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Barszcz
  1. 6 słusznych buraków obierasz i kroisz w grube plastry. Do 5 l wody wrzucasz najpierw garść soli, 20 dkg cukru, dwa liście laurowe, pół łyżeczki lub mniej pieprzu zależy czy lubicie ostro, 2 łyżki Maggi, łyżeczka kwasku cytrynowego. Zagotować to i kiedy już wrze dodać te buraki w plastry. Zagotować z nimi jeszcze raz i może z 5 min niech wrze. Zmniejszyć gaz i dodać 3 łyżki majeranku i kilka ząbków czosnku w plasterkach. Po 3 min odstawić z gazu i niech stoi przykryte godzinę. Potem uchylić lekko przykrywkę i odstawić gdzieś na bok (jak wystygnie można przykryć). Robie wieczorem w przeddzień, ale w przepisie jest kilka godzin. To jest przepis starej kucharki. Wydaje się, że cukru dużo i po co ten kwasek, ale jak trzeba barszczu, ale on jest pyszny!

Porady

Przepis Kasi

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Barszcz Wigilijny

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?