![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t9abd2z5-40130-425083-f60be-38vw2yam/229d6ea2-bc06-4fc5-9988-c4c6c4cec614/main/barszcz-wigilijny.jpg)
Składniki
Buraki
- 6 kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
6 słusznych buraków obierasz i kroisz w grube plastry. Do 5 l wody wrzucasz najpierw garść soli, 20 dkg cukru, dwa liście laurowe, pół łyżeczki lub mniej pieprzu zależy czy lubicie ostro, 2 łyżki Maggi, łyżeczka kwasku cytrynowego. Zagotować to i kiedy już wrze dodać te buraki w plastry. Zagotować z nimi jeszcze raz i może z 5 min niech wrze. Zmniejszyć gaz i dodać 3 łyżki majeranku i kilka ząbków czosnku w plasterkach. Po 3 min odstawić z gazu i niech stoi przykryte godzinę. Potem uchylić lekko przykrywkę i odstawić gdzieś na bok (jak wystygnie można przykryć). Robie wieczorem w przeddzień, ale w przepisie jest kilka godzin. To jest przepis starej kucharki. Wydaje się, że cukru dużo i po co ten kwasek, ale jak trzeba barszczu, ale on jest pyszny!
Barszcz
Porady
Przepis Kasi
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?