Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
48min
porcja/porcje/porcji
2
butelka/butelki/butelek
Poziom
Średni
- TM 31
opublikowany: 11/10/16
zmieniono dnia: 04/11/16
Składniki
Składniki
- 400 gramów biały ocet winny
- 150 gramów melasa
- 100 gramów sos sojowy
- 70 gramów pasta z tamaryndowca
- 3 łyżki musztarda
- 3 łyżki sól
- 1 łyżeczki pieprz ziarnisty
- 1 łyżeczki goździki
- 0,5 łyżeczki curry
- 5 strąków kardamon
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty chilli, suszonego
- 3 ząbki czosnek
- 1 laski cynamon
- 2 filety z anchois, w oleju
- 1 Czerwona cebula
- 1,5 centymetra korzeń imbiru, obrany
- 90 gramów cukier
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Włóż anchois, cebulę, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy (musztardę, sól, pieprz, goździki, curry, kardamon, chilli, cynamon) do czystej i suchej misy "Blokada naczynia miksującego" . Mieszaj przez 10 sekund, prędkość 9.
Zgarnij składniki ze ścianek naczynia.
Dodaj ocet, melasę, sos sojowy i tamaryndowca.
Mieszaj przez 10 sekund, obroty 5.
Następnie gotuj przez 7 minut, w temperaturze 100 stopni, obroty 2.
Zgarnij składniki ze ścianek naczynia a następnie gotuj ponownie przez 5 minut, w temperaturze 70 stopni, obroty 1.
PODCZAS gotowania umieścić cukier w rondlu i gotuj na średnim ogniu, aż do uzyskania ciemnego syropu (około 4-6 minut).
Powoli i ostrożnie przełóż łyżką syrop z cukru do miski Thermomix - proszę uważać na rozpryski! Mieszaj przez 10 sekund, obroty 4. Następnie gotuj przez kolejnych 5 minut, w temperaturze 70 stopni, przy obrotach 1.
Przełóż do szklanego słoika lub butelki ze szczelną nakrętką. Można przechowywać w lodówce przez 2-4 tygodni. Sos można zapasteryzować. Po pasteryzacji można przechowywać w lodówce przez około 10 miesięcy
Sos jest gotowy do użycia po około 3 tygodniach.
W razie potrzeby może być użyty od razu, ale smakuje znacznie lepiej gdy dojrzeje.
Przepis został przetłumaczony i pochodzi z //www.recipecommunity.com.au/sauces-dips-spreads-recipes/worcestershire-sauce/180457
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?