![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vrkbp1tc-4f172-047592-f60be-jcr08byu/e4a9140c-d01c-4915-97a0-2be500d300cc/main/sos-szpinakowy-z-suszonymi-pomidorami-i-blekitnym-serem-plesniowym.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vrkbp1tc-4f172-047592-f60be-jcr08byu/24962cdf-5c49-4d79-9d38-15790fd49f8d/main/sos-szpinakowy-z-suszonymi-pomidorami-i-blekitnym-serem-plesniowym.jpg)
Składniki
Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami i błękitnym serem pleśniowym
- 200 - 250 g szpinaku baby, świeżych
- 50 g serek topiony
- 50 g cebuli, pokrojona na pół
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 g oliwa z oliwek
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 6 suszonych pomidorów
- 60 g sera Lazur błękitny
- 1 łyżeczki soli
- 2-3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3-4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120*C/obr.1.
Dodać śmietanę, serek topiony, ser lazur, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować 3 min/100*C/obr. 1.
Dodać szpinak baby, suszone pomidory, odparowywać bez założonej miarki 7 min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr.1.
Sos najlepiej smakuje z dodatkiem makaronu spaghetti lub tagliatelle. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?