thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami i błękitnym serem pleśniowym

  • 200 - 250 g szpinaku baby, świeżych
  • 50 g serek topiony
  • 50 g cebuli, pokrojona na pół
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 g oliwa z oliwek
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 6 suszonych pomidorów
  • 60 g sera Lazur błękitny
  • 1 łyżeczki soli
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 3-4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120*C/obr.1.
  2. Dodać śmietanę, serek topiony, ser lazur, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować 3 min/100*C/obr. 1.
  3. Dodać szpinak baby, suszone pomidory, odparowywać bez założonej miarki 7 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.
  4. Sos najlepiej smakuje z dodatkiem makaronu spaghetti lub tagliatelle. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami i błękitnym serem pleśniowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy