Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
2
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 25/08/17
zmieniono dnia: 02/09/17
Składniki
Sos słodko-kwaśny (pikantny)
- 1000 g pomidorów
- 300 g cebuli
- 2 łyżeczki soli, drobnej
- 350 g papryki, żółta i czerwona
- 1 puszki ananasa
- 150 g cukru
- 60 g octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 0,5 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 0,5 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 0,5 łyżeczki curry, mielonego
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego, można pominąć, jeśli nie chcemy, żeby sos był pikantny
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy przekrojone na pół pomidory i cebulę, na pokrywę zakładamy miarkę
4sek./-/obr.6 - Dodajemy sól, zakładamy koszyczek na pokrywę
30min./100C/"Obroty wsteczne" 3 - Paprykę i ananasa kroimy w nieiwielki kawałki (sok z puszki odlewamy do innego naczynia) i dodajemy do pomidrów razem z octem, cukrem i przyprawami.
10min./100C/"Obroty wsteczne" 2,5 - Mąkę ziemniaczną mieszamy z sokiem z ananasów i wlewamy do naczynia.
10min./100C/2,5 - Przelewamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracmy do góry dnem.
Z przepisu wychodzą 2 litrowe słoiki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super przepis! Wszystkim bardzo smakuje. Pasteryzuje wszystkie słoiki i przechowuję w spiżarce. Mam jeszcze kilka z tamtego sezonu i są ok. Ale zazwyczaj szybciej znikają zapasy ☺️
Przepis super sos bardzo smakuje całej rodzinie ja daje połowę cukru mniej curry bo nie lubię i dodaje puszkę kukurydzy. Polecam wszystkim trzymam w szafce Niepasteryzowane
Sos pyszny ale następnym razem dam pół porcji cukru dla nas trochę za słodki
maxfanka: robiłam w sierpniu do słoików. Nie trzymam w lodówce tylko w szafce. Jest grudzień i jeszcze korzystam. Ja daje trochę więcej mąki ziemniaczanej bo wolę sosy bardziej zawiesiste, ale to rzecz gustu i upodobań. Przepis super
witam mam pytanie - jak zrobić takie piękne etykiety?
Bardzo dobry sos. Ja zmiksowałam pomidory ze skórą i jest bardzo smaczny. Ja zrobilam 2 słoiki 700 ml, a resztę zjedliśmy na obiad.
Przepis super. Bardzo smaczny 😉 polecam.
Sos pyszny nie wiem czy ta mąka to taka konieczna. Nastepnym razem zrobie bez niej.
maxfanka:
Moja mama trzymała w spiżarni całą zimę i nic się nie zepsuło
Czy ktoś próbował, jak długo można przechowywać w słoikach? W zeszłym roku robiłam i po 2 m-cach było ok. Chociaż trzymałam słoiki w lodówce, trochę się bałam, że cebula zepsuje zaprawę. Pomysł jest bardzo fajny, do wykorzystania na szybki obiad. Sosik bardzo smaczny, podsmażony kurczak plus ryż. Rewelka