Składniki
1kg pomidorów
- przyprawy do smaku
- 3 łyżki octu
- 4 ząbki czosnku
- 200 g cebuli
- 2 Papryki czerwone
- 1000 g pomidorów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Czosnek rozdrobnić w kielichu
Dodać pomidory (ze skórką) i cebulę, rozdrobnić 10s/obr 8
Dodać ocet oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano itp). Gotować 45min/Varoma/obr 2 (jesli chcemy, żeby sos był rzadszy można gotowac krócej).
Paprykę bez gniazd pokroić na kawałki, rozłożyć na przystawce Varoma, posolić. Przystawkę położyć na gotujących się pomidorach na ok 15 min (aż papryka będzie miękka). Po tym czasie zdjąć przystawke, nałożyć koszyczek na pokrywkę, żeby masa nie pryskała.
Ugotowane pomidory jeszcze raz zmiksować 10s/obr 8. Dodać paprykę.
Sos można używać dowolnie na świeżo lub przełożyć do słoików i pasteryzować (ok 15min na mokro)
Porady
Można połączyć z podsmażonym mięsem mielonym lub kurczakiem i podawać z makaronem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo fajny smak,faktycznie idealny do pizzy
Myślę, że będzie idealny do pizzy. Dzięki za przepis
mozna, ale wtedy sos bedzie mial bardziej konsystencje kremu - ja lubie kiedy czuc kawalki warzyw
Czy po dodaniu papryki już nie miksujemy?