Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 10-15 śliwek suszonych bez pestek, LUB SUSZONYCH POMODORÓW
- sól, pieprz do smaku
- 200 gramów masła
- 80 gramów cebuli
- 200 gramów watróbki drobiowej
- 700 gramów piersi kurczaka lub udzików bez skóry
- 2 marchewki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wlać do naczynia 500ml wody, na przystawce Varoma ułożyć pokrojone piersi z kurczaka oraz marchewki ( posypać delikatnie solą), gotować na parze 30minut Varoma, obr. 2
2. odłożyć Varomę, wylać wodę, do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek , zmielić - 3s. obr4.
3. dodać masło , 2 min. 100stopni - obr. 2
4. dodać wątróbkę , zmielić 3s. obr. 4
5. podsmażyć 7 min. 100stopni obr 2
6. dodać kurczaka podzielonego na mniejsze cząstki, dodać sól i pieprz,
zmielić na gładko, czas w zalezności od potrzeb, ja zaczęłam od 1 minuty , obroty od 1 do 10 wzrastająco, ale nie było dla mnie to wystarczajace, więc mieliłam dalej, pasztet był chyba zbyt gorący i podnosił się w pojemniku, więc mieliłam go w 3 porcjach, wyszedł idealny.
7. dodać śliwki 15 s. obr 4-5-6
8. przełozyć do jakiegoś pojemnika z pokrywką ( nie wysycha), jak wystygnie wstawić do lodówki
Smacznego
Porady
ilość śliwek można dowolnie modyfikować
zamiast sliwek mozna dodac suszone pomidory w oleju
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pasztet wyszedł rewelacyjnie. Zrobiłem z suszonymi pomidorami. Bardzo dobry.
Porcja rzeczywiście duża. Pewnie gdzieś na 40 kanapek.
Monikahal: nie zrobily się odstępy i kolejny krok połączył się w obrotami stąd wyszły dziwne wartosci obrotów
Ale o co chodzi z tymi obrotami 22, 45, 26...?
robiłam pasztet ze śliwką z udek kurczaka i z suszonymi pomidorami z fileta indyczego, to ten drugi smakuje mi lepiej bo ze śliwką jest trochę za słodki. Chyba dałam za dużo śliwek.Ale generalnie przepis godny polecenia.
niebo w gębie!!!!dzieki za przepis. Za każdym razem troszkę go modyfikuję dodając przyprawy uniwersalnej , wiecej marchewki i sliwek dwa razy więcej niż jest podane w przepisie. dzisiaj pocję podzieliłam na dwie i zrobiłam na słodko a drugą z pomidorami i kaparami. mniam
Sprubujcie ze słodką czerwoną papryką z dodatkiem węgierskiej pasty paprykowej... rewela
Dzisiaj dodałam 30 szt. śliwki....pasztet wyszedł przepyszny
Fantastyczny!!! Zrobiłam z suszonymi pomidorami, dodałam trochę wiecej wątróbki i dziecko się zajada
Przepis strzał w dziesiątkę. dziaisj kolejny raz robię ten pasztet i połowę zrobię z pomidorami. zobaczymy czy lepszy od tego ze śliwką
Rewelacja - dałam 70dag piersi, 30dag wątróbki, 150g masła i 50g oleju. Opcja ze śliwką pychotka a z suszonymi pomidorami ponoć jeszcze lepsze...nie mogę się doczekać kolejnego razu
Are you sure to delete this comment ?