thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
7min
Czas całkowity
7min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 30 gsera pecorino, pokrojonego na kawałki
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g liści bazylii
  • 150 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 0,5 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan i pecorino, rozdrobnić 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć orzeszki piniowe, czosnek, liście bazylii i wlać oliwę z oliwek, rozdrobnić 20 s/obr. 7.
    3. Dodać sól i rozdrobniony ser, wymieszać 20s/obr.4. Podawać jako sos lub przełożyć do słoiczka.


Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Genueński sos pesto

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 25, 2015 at 07:54
    5.0

    przepis super! Co do soli to wszystko zależy od użytego sera. Oliwy rzeczywiście można dodać mniej wg upodobań. 

  • sierpnia 3, 2014 at 19:33

    Jak dla mnie jest za dużo oliwy, o około 20%, bo zbiera się na wierzchu słoiczka i stoi tam. Na drugi raz dam więc 120 g oliwy.

    Ponieważ wolę mniej słone potrawy, to dałam jej tylko szczyptę i sos jest dostatecznie słony. Poza tym - świetny przepis. Gratuluję!

  • marca 28, 2012 at 13:26
    5.0

     Jest super do makaronu, czesto robie. Mozna tez bezposrednio zmiksowac parmezan+pecorino+orzeszki+czosnek+bazylia: 20 sek /obr 7; dodac olej i sòl: 20 sek /obr 4, i gotowetmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?