thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

dekoracja

  • 1,5 opakowania galaretki owoce leśne
  • 150 g jeżyn
  • 150 g malin

Budyń

  • 400 g mleka
  • 1 żółtko
  • 5 g cukru waniliowego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru

Ciasto

  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 1min30s/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    Ciasto zawinąc w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

     

  2. Dekoracja
  3. Na wystudzone ciasto rozprowadzić zimny budyń.

    Na budyniu ułożyć maliny i jeżyny.

    Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na godzinę.

    Smacznego !

  4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

    Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5cm i umieścić w natłuszczonej formie do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np inną formą lub grochem.

    Piec 15 minut, następnie wyjąć "obciążnik" i dopiec na złoty kolor.

     

  5. Budyń:
  6. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na budyń, podgrzewać 7min/90st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.3.

    Budyń przełożyć do innego naczynia do ostygnięcia.

Porady

Dobór owoców zależy od sezonu i kreatywności.

Zamiast budyniu waniliowego można zrobić czekoladowy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta malinowo-jeżynowa z budyniem

Wydrukuj:

Komentarze