thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

masa

  • 500 g białego sera
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g śmietany
  • 1 żółtko
  • 250 g malin

ciasto

  • 40 g drożdży
  • 110 g cukru
  • 250 g mleka
  • 500 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta:
  1. Do naczynia miksującego dodaj drożdże, mleko i 30 g cukru, podgrzej 2min30s/37st/obr2.

     

  2. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj 1min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

  3. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia do momentu podwojenia objętości (ok. 1h).

  4. Umyj i wysusz naczynie miksujące.

  5. Przygotowanie masy:
  6. Do suchego naczynia miksującego włóż wszystkie składniki wg podanej kolejności oprócz malin i wymieszaj 15s/obr4.

  7. Wykonanie:
  8. Ciasto rozwałkuj na prostokąt.

  9. Na środku placka rozsmaruj masę serową i ułóż na niej maliny.

  10. Boki ciasta potnij na paski.

  11. Zwiń brzegi ciasta.

  12. Zapleć na przemian paski boczne.

  13. Gotowe ciasto posmaruj żółtkiem z odrobiną mleka.

    Na czas rozgrzania piekarnika odstaw do wyrośnięcia.

    Piekarnik rozgrzej do 180st.

    Piecz około 30-40 min (w zależności od piekarnika).

     

     

Porady

Maliny można zastąpić innymi sezonowymi owocami (truskawki, porzeczki, jabłka itp).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Malinowa strucla z serem

Wydrukuj:

Komentarze