Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
Składniki
Sernik bez spodu
- 1500 g twaróg tłusty
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 100 g masła
- 100 g margaryny do pieczenia
- bakalie, wg uznania
Polewa czkoladowa
- 2 jajka
- 12 łyżeczek kakao
- 12 łyżeczek cukru
- 200 g masła lub margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1/ Do "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier.
2/ Dodajemy żółtka jaj.( Białka odkładmy).
3/ Miksujemy 3-5 minut "Obroty wsteczne" 4. Po minucie dodajemy powoli pokrojone w kostkę masło i margarynę.
4/ Zgarniamy masę z boków "Blokada naczynia miksującego" i miksujemy jeszcze 2 minuty "Obroty wsteczne" 4.
5/ Masę przekładamy do miski.
6/ "Mielimy" twaróg. Wkładmy do "Blokada naczynia miksującego" po 500g twarogu i miksujemy 20s."Obroty wsteczne" 4. Zmielony twaróg przekŁadamy do miski z masą. Całość dokładnie mieszamy.
7/ Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Ucieramy.Dodajemy bakalie.
8/ Dokładnie myjemy "Blokada naczynia miksującego" i dokładnie OSUSZAMY !!! . Na noże zakładamy"Mieszanie" , wlewamy białka jaj. Ubijamy 4,5 minuty "Obroty wsteczne" 4. Po 15 s. ubijania przez otwór w "Blokada naczynia miksującego" dodajemy szczyptę soli.
9/ Ubite białko dodajamy do masy serowej i delikatnie łączymy.
10/ Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wcześniej mocno go natłuszczając.
11/ Blaszkę dokładnie wysypujemy bułką tartą. Na spód dając grubszą warstwę.
12/ Na tak przygotowaną formę wykładamy masę serową.
13/ Wstawiamy do nagrzanego do 180 st.piekarnika. Po wstawienu zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. Ja piekę z funkcją termoobiegu.
14/ Pieczemy zgodnie z zasadą - ile twarogu, taki czas pieczenia- ale trzeba to weryfikować, wzależności od piekarnika.U mnie pieczenie trwa 1,20 - 1,30 godziny.
15/ Sernik studzimy w.piekarniku. Wówczas nie opada.
POLEWA CZEKOLADOWA - należy ściśle przestrzegać temperatur.
1/ Masło lub margarynę wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" i rozpuszczamy 5 minut/ 80st/ "Obroty wsteczne" 2.
2/ Jak tłuszcz zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier i kakao.
3/ Masa będzie się rozwarstwiać.
4/ Miksujemy 30s. "Obroty wsteczne" 6
5/ Zgarniamy ze ścianek "Blokada naczynia miksującego" masę na dno naczynia i studzimy do temp. 55 st.
6/ Zakładamy na noże "Mieszanie" wbijamy całe jajka i miksujemy 4,5minuty "Obroty wsteczne" 4.
7/ Jeszcze raz zgarniamy masę na dno "Blokada naczynia miksującego" i miksujemy 30 sek.
8/ Masą czakoladową smarujemy sernik.
SMACZNEGO
Polewa czekoladowa zsiada się pocałkowitym wystudzeniu.
Sernik
Porady
Przepis przygotwany na Monsieur Cuisine (Lidlomix)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
patisoon:a na jakiej bleszce pani piekła?
Pyszny tradycyjny sernik. Nawet moja teściowa chwaliła
patisoon
Are you sure to delete this comment ?