thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Kopytka / Gnocchi

  • 1000 g ziemniaki, mączyste, ugotowane, najlepiej z dnia porzedniego
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty soli
  • 3 szczypty pieprzu, mielonego
  • 3 szczypty gałka muszkatołowa, mielona
  • masło, do polania
  • mąka pszenna, do podsypania stolnicy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1/ Ziemniaki włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
    2/ Dodać żółtka.
    3/ Dodać przesianą mąkę.
    4/ Dodać pieprz, gałkę muszkatołową oraz sól JEŻELI ZIEMNIAKI NIE BYŁY WCZEŚNIEJ SOLONE!!!!
    5/ Mieszać 30s.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4.
    6/ Masę zgarnąć ze ścianek Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na dno naczynia.
    7/ Mieszać ponownieBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 5-10s. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 6.
    8 / Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę.
    9/ Zagnieść ciasto lekko rękoma.
    10/ Formować waleczki grubości około 1,5 cm.
    11/ Pokroić na 1 cm kawałki.
    12/ W dużym garnku zagotować osoloną wodę
    13/ Wkladać do gotującej się wody kluski, delikatnie zamieszać.
    14/ Gotować na średnim ogniu do wypłynięcia klusek.
    15/ Wyjmować je łyżką cedzakową do zimnej wody /tzw. hartowanie/. Klusek nie przetrzymujemy w zimnej wodzie!!!!! .
    Natychmiat przelewamy je delikatnie na druszlak.
    16/ Odcedzone kluski przekładamu do naczynia i przelewamy roztopionym masłem żeby się nie posklejały.

Porady

Jeżeli ziemniaki nie są sypkie tylko kleiste, to proponuję podzielić skladniki na dwie części i wyrabiać w dwuch turach. Po wyłożeniu na stolnicę obu porcji zagnieść je razem.
Przepis / zmodyfikowany/z książki kucharskiej Lidlimiksa.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kopytka / Gnocchi

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?