Składniki
Krem
- 50 g cukru
- 80 g białej czekolady
- 50 g Miękkiego masła
- 300 g serka śmietankowego, (minimum 11% tłuszczu, np. Twój Smak)
- 30 g soku ze świeżej pomarańczy
Ciasto
- 280 g cukru
- 1 sparzona pomarańcza, (starta skórka)
- 4 jajka
- 240 g oleju słonecznikowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 400 g marchewki, (obranej i pokrojonej na kawałki)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
2. W naczyniu miksującym zmielić cukier i skórkę pomarańczową 20s/10obr. Przełożyć.
3. W naczyniu miksującym rozdrobnić marchew 5 sek./5-8obr. Przełożyć.
4. W naczyniu miksującym wymieszać jajka, cukier pomarańczowy i olej - 30s/5obr.
5. Dodać marchew - 15s/4obr.
6. Dodać mąkę sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól - 3s/6obr.
7. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy.
8. W zależności od piekarniak piec przez 45-60 min w 180ºC . Sprawdzić ciasto patyczkiem.
9. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze przez 20 min. trzymać w blasze. Następnie wyjąć z blachy i ostudzić
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Uwielbiam ten przepis. Marchewke zamieniam z pomarańcza i tez wychodzi. Dziekuje
Ulubione ciasto mojego mężczyzny - zje każdą ilość Troche zmieniłam kolejność działań i dodaję np skórkę pomarańczową( do środka, oprócz tej z przepisu).A jak nie mam pomarańczy to olejek też jest ok. REWELACJA
Cieszę się, że smakuje - ja już mam zamówienia na najbliższe święta. Dodam tylko do środka bakalie a wierzch udekoruję płatkami migdałowymi - będzie bardziej świątecznie . Pozdrawiam
Ciasto boskie!!! Polecam gorąco. Ja zmniejszylam tylko ilość cukru do ciasta 100g, a do kremu 20g. Oleju też dalam mniej 150g. Wyszlo super. Pozdrawiam
'Jestes tym co jesz'
Are you sure to delete this comment ?