thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 24/02/13
zmieniono dnia: 21/09/17

Składniki

Krem

  • 50 g cukru
  • 80 g białej czekolady
  • 50 g Miękkiego masła
  • 300 g serka śmietankowego, (minimum 11% tłuszczu, np. Twój Smak)
  • 30 g soku ze świeżej pomarańczy

Ciasto

  • 280 g cukru
  • 1 sparzona pomarańcza, (starta skórka)
  • 4 jajka
  • 240 g oleju słonecznikowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 400 g marchewki, (obranej i pokrojonej na kawałki)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

    2. W naczyniu miksującym zmielić cukier i skórkę pomarańczową 20s/10obr. Przełożyć.

    3. W naczyniu miksującym rozdrobnić marchew 5 sek./5-8obr. Przełożyć.

    4. W naczyniu miksującym wymieszać jajka, cukier pomarańczowy i olej - 30s/5obr.

    5. Dodać marchew - 15s/4obr.

    6. Dodać mąkę sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól - 3s/6obr.

    7. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy.

    8. W zależności od piekarniak piec przez 45-60 min w 180ºC . Sprawdzić ciasto patyczkiem.

    9. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze przez 20 min. trzymać w blasze. Następnie wyjąć z blachy i ostudzić

     

     

  2. KREM

    1. W naczyniu miksującym zemleć cukier 10s/10obr. Przełożyć.

    2. W naczyniu miksującym zmielić czekoladę 8s/8obr.

    3. Dodać masło 1min/50ºC/3obr.

    4. Dodać ser śmietankowy, sok pomarańczowy i cukier 30s/3obr.

    5. Otrzymanym kremem posmarować ostudzone cisto. Następnie schłodzić 15 min. w lodówce.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Marchewkowiec z kremem

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 22, 2020 at 18:57
    5.0

    Uwielbiam ten przepis. Marchewke zamieniam z pomarańcza i tez wychodzi. Dziekuje

  • marca 4, 2016 at 12:17
    5.0

    Ulubione ciasto mojego mężczyzny - zje każdą ilość tmrc_emoticons.-) Troche zmieniłam kolejność działań i dodaję np skórkę pomarańczową( do środka, oprócz tej z przepisu).A jak nie mam pomarańczy to olejek też jest ok. REWELACJA tmrc_emoticons.-)

  • marca 9, 2013 at 17:52

    Cieszę się, że smakuje - ja już mam zamówienia na najbliższe święta. Dodam tylko do środka bakalie a wierzch udekoruję płatkami migdałowymi - będzie bardziej świątecznie tmrc_emoticons.;) . Pozdrawiam

  • marca 5, 2013 at 12:21
    5.0

    Ciasto boskie!!! Polecam gorąco. Ja zmniejszylam tylko ilość cukru do ciasta 100g, a do kremu 20g. Oleju też dalam mniej 150g. Wyszlo super. Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    'Jestes tym co jesz'

Are you sure to delete this comment ?