



Składniki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 240 g JAGÓD LEŚNYCH
- 2 szczypty soli
- 2 jaja kurze
- 20 g masła
- 50 g cukru, TRZCINOWEGO
- 1/4 litra mleka, OK. 240 ML.
- 50 g drożdży świeżych
- 500 g mąki tortowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
Ciepłe mleko, drożdże, cukier, masło, sól umieśc w naczyniu miksującym delikatnie wymieszaj kopystką, dodaj mąkę, jajka, wyrabiaj 5 min. poz.
"Ciasto"
Wyciągnij z naczynia, umieść w misce i odstaw do wyrośnięcia,aż ciasto podwoi swoją objętość.
Nadzienie
w misce delikatnie wymieszaj wszystkie składniki;
Odrywaj po kawałku formuj placuszki na które nakładaj po kopiastej łyżce jagodowego farszu, sklej brzegi i formuj bułeczki.Gdy wyrosną posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobina mleka.piecz ok. 15 min. W rozgrzanym piekarniku temp. 180-200 st.C
CIASTO
Porady
Dłonie posmaruj olejem lub wodą, gdyby ciasto kleiło się za bardzo,
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Co to znaczy składniki na masę? Jagody i te 2 łyżki cukru?
Pyszne ciasto-ja tez dodalam 100g cukru i ciut wiecej masla
ja jutro też spróbuje ten przepis dam znac
Przepis super jagodzianki nie zdążyły wystygnąć a już znikły choć następnym razem dodam więcej cukru bo jagody były kwaśne
Bardzo dobre jagodzianki, pięknie wyrosły i są pyszne!
Sprawdzone, rodzinie smakowały. A to najważniejsze
Przepis super, buleczki wyszly wysmienite
mala modyfikacja z mojej strony poniewaz jagody były cierpkie, cukru dodalam ok 100g ale rowniez wiecej masla ok. 40g.
Zrobiłam, ale ciasto ma troszeczkę za mało cukru - 80 dag będzie w sam raz.Wyszły wspaniałe
Jak tylko dorwe borowki amerykańskie to zaraz wyprobuje ten przepis
Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!
Kolejne jagodzianki do kolekcji .
dołożone do wypróbowania
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.