thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 01/01/15
zmieniono dnia: 01/01/15

Składniki

  • 230 g masła
  • 5 jaj
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 płaskich łyżek mąki tortowej, lub pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 150 g suszonych owoców, i orzechów
  • 500 g jabłek, obranych i pokrojonych w kawałki
  • 270 g maku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. mak zemleć w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  czas 30 sek. obr.poz. 10 - przełożyć do innego naczynia

     

    zmiksować w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" suszone owoce i orzechy czas 10 sek, obr. poz. 8 - przełożyć do innego naczynia

     

     

    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  wymyć i oszuszyć ( w celu pozbycia się wody spod noży kilkakrotnie użyć funkcji TURBO, przetrzeć ręcznikiem papierowym)

     

    w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  umiścić 5 białek i ubić na sztywną pianę przy pomocy motylka (dodać szczyptę soli) czas 3 min. obr. poz. 3 - przełożyć do miski

     

    w naczyniu Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  umieścić 5 żółtek, cukier, masło i ucierać czas 3 min. temp. 37 stopni, obr. poz. 3-4 

     

    do powstałej masy dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak i wymieszać czas 1 min. obr. poz. 4

     

    dodać jabłka, zmiksować czas 10 sek. obr. poz. 4

     

    dodać skórkę pomarańczową i suszone owoce i orzechy, całość wymieszać przy pomocy kopystki czas 1 min. obr poz. 3,5

     

    dodać ubite białka i delikatnie wymieszać kopystką

     

    piec w natłuszczonej formie w temp. 175 stopni około 50 minut

     

     

    smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto makowo-jabłkowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy