thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
przez gufo
opublikowany: 09/28/14
zmieniono dnia: 11/20/16

Składniki

150 g rodzynków

  • 1 szczypty soli
  • 150 g masła
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 10 żółtek
  • 70 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 500 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Rozkrusz do małej miski 70 g drożdży, dodaj 6 łyżek ciepłego mleka i 6 łyżek mąki. Roztrzep na gładką masę i zostaw, nakryte ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    W międzyczasie sparz rodzynki.

    Rozpuść w garczku masło.

  2. Do naczynia wbij 10 żółek. Odważ 150 g cukru. Dodaj cukier waniliowy. Załóż motylek i ubijaj 5 minut obroty 5. WYJMIJ MOTYLEK!

  3. Do ubitych żółtek dodaj wyrośnięte drożdże, mąkę i wyrabiaj 3 minuty z włączoną funkcją Ciasto"Ciasto" .

  4. Ustaw funkcję Ciasto"Ciasto" i powoli przez otwór, wlewaj rozpuszczone masło a potem mleko. Możesz jeszcze raz włączyć funkcję Ciasto"Ciasto" na 2 minuty.

  5. Przełóż ciasto do baaardzo dużej miski, posyp wierzch rodzynkami i pozwól mu rosnąć pod ściereczką przez 1 godzinę. Unikaj stawiania ciasta w przeciągu.

  6. Podziel ciasto na 2 części, każdą z nich przełóż do foremki. Zostaw do wyrośnięcia na pół godziny.

  7. Wstaw do piekarnika. Włącz termoobieg na 160 stopni, kiedy piekarnik się rozgrzeje ustaw czas na 30-35 minut.

  8. Po wyjęciu z piekarnika możesz polać ciasto lukrem i udekorować skórką pomarańczową.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?