Składniki
150 g rodzynków
- 1 szczypty soli
- 150 g masła
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 10 żółtek
- 70 g świeżych drożdży
- 250 g mleka
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozkrusz do małej miski 70 g drożdży, dodaj 6 łyżek ciepłego mleka i 6 łyżek mąki. Roztrzep na gładką masę i zostaw, nakryte ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W międzyczasie sparz rodzynki.
Rozpuść w garczku masło.
Do naczynia wbij 10 żółek. Odważ 150 g cukru. Dodaj cukier waniliowy. Załóż motylek i ubijaj 5 minut obroty 5. WYJMIJ MOTYLEK!
Do ubitych żółtek dodaj wyrośnięte drożdże, mąkę i wyrabiaj 3 minuty z włączoną funkcją "Ciasto" .
Ustaw funkcję "Ciasto" i powoli przez otwór, wlewaj rozpuszczone masło a potem mleko. Możesz jeszcze raz włączyć funkcję "Ciasto" na 2 minuty.
Przełóż ciasto do baaardzo dużej miski, posyp wierzch rodzynkami i pozwól mu rosnąć pod ściereczką przez 1 godzinę. Unikaj stawiania ciasta w przeciągu.
Podziel ciasto na 2 części, każdą z nich przełóż do foremki. Zostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
Wstaw do piekarnika. Włącz termoobieg na 160 stopni, kiedy piekarnik się rozgrzeje ustaw czas na 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika możesz polać ciasto lukrem i udekorować skórką pomarańczową.
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Grażyna Kamińska:Przy ciężkim cieście motylek wytrzymuje wyższe obroty.
Ubijanie z motylkiem: obroty maksymalne do "4" jeżeli będą większe to uszkodzą motylek !!! Pozdrawiam
Wita.W punkcie 3 obroty z motylkiem powinny być max 4. Pozdrawiam.
bałam się że te 2 formy to będzie za dużo , i zrobiłam z połowy porcji, następnym razem robię całą porcję, ciasto nie zdążyło ostygnąć a juz go nie ma
W punkcie 4 jest mleko
Bardzo dobre. Zrobiłam z 3/4 ilości bo to potężna porcja. Wszystkim domownikom smakowało. Polecam.
rzeczywiście. Poprawiam się, dziękuję!
PYSZNE CIASTO. MIAŁAM TYLKO PROBLEM Z POZOSTAŁYM MLEKIEM - TZN KIEDY GO DODAĆ. DO PUNKTU 3 TRZEBA TO DOPISAC, GDYŻ DLA POCZATKUJACYCH TAK JAK JA TO BYŁ PROBLEM
POLECAM BO PYSZNE.
Are you sure to delete this comment ?