Czas przygotowania
12min
Czas całkowity
12min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek octu z winogron, np.Kamis
- 1 łyżek soli
- 0,5 litra oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczek oregano, suszone
- 2 bazylie, mogą być duże
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć czosnek i bazylię, zmiksować 8 sek/ obr 6. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. Założyć motylek i dodać do naczynia cukier, wodę, ocet, sól. Miksować 5 minut/ obr 4. Następnie ustawić Thermomix na 5 minut/obr 4 i na wierzch naczynia stopniowo wlewać olej, który powoli będzie spływał pod miarką. Na koniec dodać oregano miksować 10 sek/obr 3.
Porady
Sos można przetrzymywać w lodówce przez tydzień. Super komponuje się z mieszanką sałat.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze