thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 170 g mleka
  • 170 g margaryny, do pieczenia
  • 170 g cukru
  • 80 g drożdży
  • 700 g mąki, tortowej
  • 2 łyżki oleju, słonecznikowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1. Kruszonka:
      Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
      Ciasto:

    2. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i drożdże, wymieszać 2 min/50ºC/obr. 4.

    3. Dodać mąkę i olej, wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .

    4. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia (25x35 cm), posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika.

    5. Piec: 30 min/100ºC, następnie 25 min/160ºC.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze