thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

lukier

  • 100 g cukru
  • 15 g soku z cytryny, (lub wody)

ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g margaryny (lub masła), pokrojonej na kawałki
  • 1 szczypty soli
  • 4 jaja kurze
  • 1 cytryna, wyszorowana i sparzona

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1. Cytrynę trzemy na tarce, odstawiamy. Włączamy piekarnik na 180oC.





    2. Do suchego naczynia miksującego zakładamy motylek i wkładamy 4 białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę przez około 2,5-3 min/Obr.3-4. Ubite białka przekładamy do innego naczynia.





    3. Do naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, ucieramy 30-40s/Obr.5. Gdy potrzeba w trakcie zgarniamy ciasto kopystka ze ścianek naczynia. Dodajemy cukier, ucieramy 45s/Obr.5. Dalej ucieramy 2 min/Obr.5 dodając powoli żółtka. 30 sekund przed końcem dodajemy startą cytrynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy 30s/Obr.5. Do ciasta wkładamy pianę z białek, mieszamy kopystką następnie na obrotach wstecznych około 20s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Obr. 3.





    4. Przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą dużej formy na babkę lub małych foremek do muffinków. Babkę pieczemy 35 minut, babeczki 30.





    5. Przygotowywujemy lukier. Cukier wkładamy do czystego naczynia, mielimy 15s/Obr.10. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy 20s/Obr. 3-4. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.





Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka cytrynowa lub babeczki cytrynowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 9, 2023 at 13:11
    4.0

    Jako krok 1 zmieliłabym cukier na puder, bo po wszystkim ciężko w 100% osuszyć naczynie. piana z białek ubije się z pozostałościami cukru pudru na ściankach naczynia.
    W moim przypadku pieczenie 45 minut okazało sie niewystarczajace, babka opadla. Za to smak rewelacyjny i zamierzam powtarzac tmrc_emoticons.)

    http://thebestthing12.blogspot.com/


     

Are you sure to delete this comment ?