Składniki
lukier
- 100 g cukru
- 15 g soku z cytryny, (lub wody)
ciasto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 250 g margaryny (lub masła), pokrojonej na kawałki
- 1 szczypty soli
- 4 jaja kurze
- 1 cytryna, wyszorowana i sparzona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Cytrynę trzemy na tarce, odstawiamy. Włączamy piekarnik na 180oC.
2. Do suchego naczynia miksującego zakładamy motylek i wkładamy 4 białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę przez około 2,5-3 min/Obr.3-4. Ubite białka przekładamy do innego naczynia.
3. Do naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, ucieramy 30-40s/Obr.5. Gdy potrzeba w trakcie zgarniamy ciasto kopystka ze ścianek naczynia. Dodajemy cukier, ucieramy 45s/Obr.5. Dalej ucieramy 2 min/Obr.5 dodając powoli żółtka. 30 sekund przed końcem dodajemy startą cytrynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy 30s/Obr.5. Do ciasta wkładamy pianę z białek, mieszamy kopystką następnie na obrotach wstecznych około 20s/"Obroty wsteczne" Obr. 3.
4. Przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą dużej formy na babkę lub małych foremek do muffinków. Babkę pieczemy 35 minut, babeczki 30.
5. Przygotowywujemy lukier. Cukier wkładamy do czystego naczynia, mielimy 15s/Obr.10. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy 20s/Obr. 3-4. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.
ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jako krok 1 zmieliłabym cukier na puder, bo po wszystkim ciężko w 100% osuszyć naczynie. piana z białek ubije się z pozostałościami cukru pudru na ściankach naczynia.
W moim przypadku pieczenie 45 minut okazało sie niewystarczajace, babka opadla. Za to smak rewelacyjny i zamierzam powtarzac
http://thebestthing12.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?