Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
CIASTO
- 300 g wody
- 45 g świeżych drożdży, (można zamienić na 7 g drożdży instant)
- 510 g mąki na pizzę (może być tortowa), (można użyć typu 500) - w zależności od mąki można dodać więcej
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione warzywa, wędliny, mięsa, owoce morza, sery itd.
SOS
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów pelati, w sosie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- Bazylia
- oregano
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić 2 ząbki czosnku. Rozdrobnić 3 sek/obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.
Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek; dusić 2 min/100º[/b]C/obr. 1.
Wrzucić pomidory pelati (z puszki) wraz z sosem pomidorowym, do smaku dodać: sól, pieprz, cukier, bayzlię i oregano. Dusić 5 min/100º[/b]C/obr. 2.
W razie potrzeby delikatnie zmiksować.
Gotowy sos przelać do innego naczynia. Umyć "Blokada naczynia miksującego" . - Do "Blokada naczynia miksującego" wlać 300 g wody, dodać 45 g pokruszonych drożdży. Podgrzać 6 min/40º[/b]C/obr."Mieszanie" .
Zostawić w "Blokada naczynia miksującego" na 10 min.
Po tym czasie dodać 510 g przesianej mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Wyrobić ciasto 4 min/"Ciasto" .
Sprawdzić konsystencję ciasta - ewentualnie dodać mąki lub letniej wody.
Pozostawić ciasto na 10 min w "Blokada naczynia miksującego" .
Dodać 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek. Wyrobić ponownie 4 min/"Ciasto" .
Zostawić ciasto w "Blokada naczynia miksującego" (lub przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce) na 30-40 min. Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Na kilka minut przed wyjęciem ciasta rozgrzać piekarnik do 230º[/b]C.
Ciasto cienko rozwałkować lub je rozciągnąć rękami, ułożyć na dużej blasze piekarnikowej.
Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem (resztę sosu można użyć do upieczonej pizzy), nałożyć ulubione składniki (np. szynkę konserwową, szynkę parmeńską, salami, podsmażonego kurczaka, owoce morza, pieczarki, paprykę, czarne oliwki, cebulę, kukurydzę, pomidory, surowe jajko, mozzarellę, ser pleśniowy... oczywiście nie wszystko naraz!!!).
Piec 15 minut w temp. 230º[/b]C.
Gotową pizzę można posypać liśćmi rukoli.
SOS
CIASTO
Porady
Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).
Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, to proponuję uformować bułeczki i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15 min w temperaturze 180°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Thank you very much. This information is really useful for me and I want to tell you that the article is great buildnow gg
Annanam: Wystarczy, spokojnie się upiecze
15 minut to nie za mało?