Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 1 cytryna, skòrka
  • 80 gramów cukru ( bialego badz brazowego )
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )
  • 1 jajko kurze
  • 1 zòltko surowe
  • 130 gramów miekkiego masla pokrojonego na kawalki
  • 300 gramów mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny i cukier: 10sek / obr 8. Dodac make, jajka, maslo, ew. proszek: 20sek / obr 5. Zawinac w folie spozywcza, zostawic w lodòwce na 15min, uzywac wg wlasnego przepisu.

Porady

Zazwyczaj dodaje troche mniej, niz pòl lyzeczki proszku do pieczenia. Na tarta wkladam ciasto najpierw do lodòwki lub w gorace dni. Na ciastka badz w chlodne dni, ciasto uzywam od razu, bez chlodzenia. Kruche ciasto nadaje sie do wszelkiego rodzaju slodkich ciastek, tart. Zamiast masla mozna uzyc 100g oleju slonecznikowego. Z takiej porcji wychodzi foremka ok. 26cm. Ciasto kruche pieczemy do ladnego zrumienienia, nie dluzej, poniewaz moze wyjsc za twarde. Odpowiednia temp. to zazwyczaj 175-180 ° C, w zaleznosci od przepisu. Jesli pieczemy samo ciasto, ktòre pòzniej dopiero nadziewamy, nakluwamy widelcem przed pieczeniem, a w przypadku wiekszych wypiekòw, przykrywamy papierem, obciazamy np. sucha fasola, by nie tworzyly sie pecherze. Przed koncem pieczenia zdejmujemy " ciezar" wraz z papierem i dopiekamy. Forma nie musi byc niczym smarowana przed pieczeniem, poniewaz ciasto jest "tluste" samo w sobie, wiec nie powinno przywierac. Natluscic w przypadku, gdy foremka jest juz dosc zuzyta.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?