![Ten przepis nie posiada zdjęcia](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipe-assets/bundles/tmrcfront/images/no-recipe-image-big.png?version=U6WxYR6c)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 1 cytryna, skòrka
- 80 gramów cukru ( bialego badz brazowego )
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )
- 1 jajko kurze
- 1 zòltko surowe
- 130 gramów miekkiego masla pokrojonego na kawalki
- 300 gramów mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny i cukier: 10sek / obr 8. Dodac make, jajka, maslo, ew. proszek: 20sek / obr 5. Zawinac w folie spozywcza, zostawic w lodòwce na 15min, uzywac wg wlasnego przepisu.
Ciasto
Porady
Zazwyczaj dodaje troche mniej, niz pòl lyzeczki proszku do pieczenia. Na tarta wkladam ciasto najpierw do lodòwki lub w gorace dni. Na ciastka badz w chlodne dni, ciasto uzywam od razu, bez chlodzenia. Kruche ciasto nadaje sie do wszelkiego rodzaju slodkich ciastek, tart. Zamiast masla mozna uzyc 100g oleju slonecznikowego. Z takiej porcji wychodzi foremka ok. 26cm. Ciasto kruche pieczemy do ladnego zrumienienia, nie dluzej, poniewaz moze wyjsc za twarde. Odpowiednia temp. to zazwyczaj 175-180 ° C, w zaleznosci od przepisu. Jesli pieczemy samo ciasto, ktòre pòzniej dopiero nadziewamy, nakluwamy widelcem przed pieczeniem, a w przypadku wiekszych wypiekòw, przykrywamy papierem, obciazamy np. sucha fasola, by nie tworzyly sie pecherze. Przed koncem pieczenia zdejmujemy " ciezar" wraz z papierem i dopiekamy. Forma nie musi byc niczym smarowana przed pieczeniem, poniewaz ciasto jest "tluste" samo w sobie, wiec nie powinno przywierac. Natluscic w przypadku, gdy foremka jest juz dosc zuzyta.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bez cukru i cytrymy - ciasto do tarty na słono
kruche ciast czas zacząć robić![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zapisuje do zrobienia.będą babeczki.<3
Przepis godny polecenia. Myślę, że po usunięciu cytryny i cukru, można go również wykorzystać, do tart na słono![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
Dzięki Słonko
![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?