- TM 31
Składniki
Czekolada plastyczna 1
- 100 gramów czekolady - bialej, mlecznej lub ciemnej, BARDZO DOBREJ JAKOSCI
- 30 gramów cukru
- 20 gramów (ok.), wody
- 30 gramów glukozy w plynie lub plynnego miodu
Czekolada plastyczna 2
- 100 gramów czekolady (wg upodoban)
- 50 gramów glukozy w plynie lub plynnego miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowac syrop z wody i cukru: doprowadzic do wrzenia, na bardzo malym ogniu. Jak tylko cukier sie rozpusci, a wszystko zaczyna wrzec, wylaczyc, zostawic do calkowitego ostudzenia. W miedzyczasie rozpuscic czekolade ( ja rozpuszczam w mokrofalòwce), nie wiecej niz po 30 sek na raz, za kazdym razem sprawdzam, zeby nie przypalic. Jak tylko czekolada sie rozpusci, nie do konca, ale prawie, wyjac i mieszac , az znikna najmniejsze kawaleczki. Do czekolady dodac 15g syropu cukrowego i glukoze, wyrabiac. Jesli bedzie wyplywal tluszcz, wyrabiac dotad, dopòki nie wyplynie . Zawinac w folie, zostawic na 12h do "odpoczynku".
Czekolada 2 : czekolade rozpuscic, jak wyzej, dodac glukoze, wyrabiac do elastycznosci, pomagajac sobie , jesli jest potrzeba, cukrem pudrem. Zawinac w folie, zostawic na 30min ( to jest szybsza wersja).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wszystko, a wlasciwie prawie wszystko mozna zrobic spokojnie w TM, jasne, trzeba bardzo uwazac..... bo nic z tego nie wyjdzie.... Do czekolady plastycznej nie dodaje absolutnie smietany. To nie jest polewa na ciasto. To jest masa, z ktòrej mozna lepic, wykrawac dekoracje na torty. Smietana wiec nie wchodzi tu w rachube, w tym akurat przepisie. To jest powiedzmy plastylina, nie polewa . Pozdrawiam Veronica
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Nie moge zrozumiec dlaczego podgrzewa Pani czekolade w kuchence mikrofalowej , jezeli mozna to wykonac na 50C w thermomixie, Podobnie cukier na kuchence? To chyba jakies nieporozumienie. Nie uzywa Pani w ogole thermomixu.
Na to zeby zrobic czekolade plastikowa uzywa sie smietany co najmniej 35% tlusczu i czkolade w proporcji 2:1 Tzn 100g smietany i 200 gramow czekolady. Mozna uzyc 1:1 jezeli ma to byc polewa tylko na wierzch.
Pozdraiwam
Maria
Pozdrawiam
Maria
Zapisane do wykorzystania dzieki kochana
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Mam też w zeszycie Dzięki za przepis
w kajecie
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
napewno wypróbuje
Are you sure to delete this comment ?