Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Czekolada plastyczna 1

  • 100 gramów czekolady - bialej, mlecznej lub ciemnej, BARDZO DOBREJ JAKOSCI
  • 30 gramów cukru
  • 20 gramów (ok.), wody
  • 30 gramów glukozy w plynie lub plynnego miodu

Czekolada plastyczna 2

  • 100 gramów czekolady (wg upodoban)
  • 50 gramów glukozy w plynie lub plynnego miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotowac syrop z wody i cukru: doprowadzic do wrzenia, na bardzo malym ogniu. Jak tylko cukier sie rozpusci, a wszystko zaczyna wrzec, wylaczyc, zostawic do calkowitego ostudzenia. W miedzyczasie rozpuscic czekolade ( ja rozpuszczam w mokrofalòwce), nie wiecej niz po 30 sek na raz, za kazdym razem sprawdzam, zeby nie przypalic. Jak tylko czekolada sie rozpusci, nie do konca, ale prawie, wyjac i mieszac , az znikna najmniejsze kawaleczki. Do czekolady dodac 15g syropu cukrowego i glukoze, wyrabiac. Jesli bedzie wyplywal tluszcz, wyrabiac dotad, dopòki nie wyplynie . Zawinac w folie, zostawic na 12h do "odpoczynku".

    Czekolada 2 : czekolade rozpuscic, jak wyzej, dodac glukoze, wyrabiac do elastycznosci, pomagajac sobie , jesli jest potrzeba, cukrem pudrem. Zawinac w folie, zostawic na 30min ( to jest szybsza wersja).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czekolada plastyczna

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 15, 2013 at 10:06

    koala57@gmail.com

    Nie moge zrozumiec dlaczego podgrzewa Pani czekolade w kuchence mikrofalowej , jezeli mozna to wykonac na 50C w thermomixie, Podobnie cukier na kuchence? To chyba jakies nieporozumienie. Nie uzywa Pani w ogole thermomixu.

    Na to zeby zrobic czekolade plastikowa uzywa sie smietany co najmniej 35%  tlusczu i czkolade w proporcji 2:1 Tzn 100g smietany i 200 gramow czekolady. Mozna uzyc 1:1 jezeli ma to byc polewa tylko na wierzch.

    Pozdraiwam

    Maria

    Wszystko, a wlasciwie prawie wszystko mozna zrobic spokojnie w TM, jasne, trzeba bardzo uwazac..... bo nic z tego nie wyjdzie.... Do czekolady plastycznej nie dodaje absolutnie smietany. To nie jest polewa na ciasto. To jest masa, z ktòrej mozna lepic, wykrawac dekoracje na torty. Smietana wiec nie wchodzi tu w rachube, w tym akurat przepisie. To jest powiedzmy plastylina, nie polewa . Pozdrawiam Veronica

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 14, 2013 at 11:59

    Nie moge zrozumiec dlaczego podgrzewa Pani czekolade w kuchence mikrofalowej , jezeli mozna to wykonac na 50C w thermomixie, Podobnie cukier na kuchence? To chyba jakies nieporozumienie. Nie uzywa Pani w ogole thermomixu.

    Na to zeby zrobic czekolade plastikowa uzywa sie smietany co najmniej 35%  tlusczu i czkolade w proporcji 2:1 Tzn 100g smietany i 200 gramow czekolady. Mozna uzyc 1:1 jezeli ma to byc polewa tylko na wierzch.

    Pozdraiwam

    Maria

    Pozdrawiam 


    Maria

  • kwietnia 7, 2013 at 20:47
    5.0

    Zapisane tmrc_emoticons.D do wykorzystania tmrc_emoticons.D dzieki kochana tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • kwietnia 6, 2013 at 19:39
    5.0

    tmrc_emoticons.) Mam też w zeszycie Big Smile Dzięki za przepis Love Love

  • kwietnia 6, 2013 at 12:50

    w kajecie tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • kwietnia 6, 2013 at 12:07

    napewno wypróbuje tmrc_emoticons.) Love