thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
6 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy

Składniki

Wino gronowe czerwone

  • 1 opakowanie drożdzy winnych, do wina czerwonego
  • 8 kg ciemnych winogron
  • 2,5 litra wody
  • 1 kg cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Wielu znajomych pyta czy w Thermomixie można robić wino.

     

    Zrobić nie można ale można sobie znacząco przyspieszyć i ułatwić na tyle, że cała „ta alchemia” staje się przystępna nawet dla niewprawnego winiarza.

     

     

     

     

    Przepis ok 6 do 8 butelek wina.

     

    1. Przygotować wg przepisu matkę drożdżowa. Jest to ważne szczególnie w przypadku drożdży suchych (na suszu owocowym) bo trawa to nawet do 3 dni.

     

    2. Przygotować osprzęt potrzebny do fermentacji: gąsior (min 15l), korek rurkę fermentacyjną. Umyć elementy gorąca wodą.

     

    3. Winogrona umyć, oddzielić od kiści. Jagody wsypywać partiami do Thermomixa, nie przekraczając pojemności naczynia. Miksujemy 2min / obr 2 / Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" .

     

    Wlej, korzystając z lejka, do gąsiora

     

    Obroty wsteczne są kluczowe by nie rozdrobnić pestek, co spowodowałby gorzki smak wina.

     

    4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlej ok 1,25l wody i wsyp 0,5 kg cukru.

     

    Wieszaj 3min / 40stC / obr3. Gotowy syrop wlej do gąsiora.

     

    Gąsior powinien być wypełniony max w 2/3 swojej pojemności.

     

    5. Dodaj matkę drożdżową. Dobrze wymieszaj, kręcąc gąsiorem.

     

    6. Zatkaj szczelnie korkiem z rurka fermentacyjną (zalana wodą). Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce (18-25stC). W pierwszym tygodniu kontroluj czy piana powstająca w procesie fermentacji nie przytyka rurki i codziennie mieszaj zawartość.

     

    7. Po około miesiącu zlej wino znad osadu lub odcedź wytłoczyny. Wino ponownie wlej da gąsiora, szczelnie zatkaj rurką fermentacyjną i pozostaw na kolejny miesiąc.

     

    8. Po tym czasie wino można spróbować. Wino powinno się oddzielić od osadu, gdyby się to nie stało odstawić na kolejne 2 tygodnie do wyklarowania. Jeśli jest klarowne zlać do wyparzonych butelek i zakorkować nowymi korkami. Najlepiej leżakować na min 1 rok do dojrzewania.

     

Porady

Wg tej samej procedury można wykonać wino białe, wino winogron, czarnej porzeczki i innych owoców jagodowych.

Winogrona moja drożdże na skórkach. Dodanie droży nie jest konieczne ale polecam to zrobić dla pewności.

Jest wiele rodzajów drożdży. Szlachetniejsze dają wino i szlachetniejszym smaku. Dobre i powtarzalne wyniki daje jednak zastosowanie drożdży gorzelniczo-winiarskich w formie granulatu w ilości nie większej niż 1-2 łyżki stołowe na ww ilość wina.

W rurce fermentacyjnej musi być woda bo jeśli do wina dostanie się powietrze uzyskamy ocet winny. W czasie fermentacji a szczególnie przy otwieraniu przelewaniu i zlewaniu wina należy zwracać uwagę na muszki owocówki. Kilka tych małych owadów ma tyle niepożądanych enzymów, by zepsuć całą nasza pracę.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wino gronowe - jak zrobic je w Thermomixie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?