thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
21min
Czas całkowity
21min
porcja/porcje/porcji
2 butelka/butelki/butelek
Poziom
--

Składniki

  • 1000 g malin
  • 300-500 g cukru / xylitolu
  • 200 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. do kielicha wlewamy wodę  i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy owoce 500g , posypujemy w zależności od upodobania do słodkości od 150-250g cukru/ xylitolu i stawiamy Varomę, w której również umieszczamy 500g owoców i posypujemy od 150-250g cukru/xylitoly

    gotujemy 21 minut/temperatura Varoma/obroty 1,5

     

    2. Ściągamy Varomę a za pomocą kopystki wyciągamy koszyczek z owocami ( owoce przetarłam przez sito i zrobiłam jeszcze z nich dżem Uśmiech ) i powstały sok przecedzamy aby był klarowny i czysty (użyłam filtrów do kawy)

     

    3. wlewamy do butelek/słoików, zakręcamy  i pasteryzujemy 15 minut

Porady

W zależności od malin (ile mają soku) może się zdażyć tak, że będzie go za dużo w kielichu podczas gotowania i będzie wyciekał z TM, należy wówczas zatrzymać urządzenie i zlać część soku wcześniej.

Sok z malin jest najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia.Zawarty w nim kwas salicylowy ma właściwości napotne, a malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, co pomoże pokonać uciążliwe infekcje objawiające się gorączką.

Sok malinowy warto pić także profilaktycznie – jego witaminowe bogactwo wzmocni nasz układ odpornościowy, chroniąc nasze zdrowie podczas mroźnych zimowych dni. Sok ten to także skarbnica polifenoli – związków o właściwościach antyutleniających, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegając powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Cechuje się dużą zawartością potasu, magnezu i wapnia – pierwiastków, które wzmacniają serce i obniżają ciśnienie, działając również przeciwmiażdżycowo. Medycyna ludowa zaleca również picie soku z malin w trakcie leczenia niedokrwistości, ze względu na obecne w nim związki żelaza i miedzi.

Sok z malin jest rewelacyjny również w kuracjach odchudzających – to jedno z najlepszych źródeł owocowego błonnika, który doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Ma właściwości przeczyszczające i przyniesie ulgę osobom cierpiącym na zaparcia, a zawarte w nim pektyny i kwasy organiczne oczyszczą organizm z toksyn.

Doskonały dla osób cierpiących na schorzenia nerek i woreczka żółciowego – obecny w nim potas stoi na straży gospodarki wodnej naszego organizmu, regulując pracę tych narządów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Syrop / Sok z Malin Klarowny na Jesień i Zimę

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: