- TM 31
Składniki
- 1000 g malin
- 300-500 g cukru / xylitolu
- 200 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do kielicha wlewamy wodę i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy owoce 500g , posypujemy w zależności od upodobania do słodkości od 150-250g cukru/ xylitolu i stawiamy Varomę, w której również umieszczamy 500g owoców i posypujemy od 150-250g cukru/xylitoly
gotujemy 21 minut/temperatura Varoma/obroty 1,5
2. Ściągamy Varomę a za pomocą kopystki wyciągamy koszyczek z owocami ( owoce przetarłam przez sito i zrobiłam jeszcze z nich dżem ) i powstały sok przecedzamy aby był klarowny i czysty (użyłam filtrów do kawy)
3. wlewamy do butelek/słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut
Porady
W zależności od malin (ile mają soku) może się zdażyć tak, że będzie go za dużo w kielichu podczas gotowania i będzie wyciekał z TM, należy wówczas zatrzymać urządzenie i zlać część soku wcześniej.
Sok z malin jest najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia.Zawarty w nim kwas salicylowy ma właściwości napotne, a malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, co pomoże pokonać uciążliwe infekcje objawiające się gorączką.
Sok malinowy warto pić także profilaktycznie – jego witaminowe bogactwo wzmocni nasz układ odpornościowy, chroniąc nasze zdrowie podczas mroźnych zimowych dni. Sok ten to także skarbnica polifenoli – związków o właściwościach antyutleniających, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegając powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Cechuje się dużą zawartością potasu, magnezu i wapnia – pierwiastków, które wzmacniają serce i obniżają ciśnienie, działając również przeciwmiażdżycowo. Medycyna ludowa zaleca również picie soku z malin w trakcie leczenia niedokrwistości, ze względu na obecne w nim związki żelaza i miedzi.
Sok z malin jest rewelacyjny również w kuracjach odchudzających – to jedno z najlepszych źródeł owocowego błonnika, który doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Ma właściwości przeczyszczające i przyniesie ulgę osobom cierpiącym na zaparcia, a zawarte w nim pektyny i kwasy organiczne oczyszczą organizm z toksyn.
Doskonały dla osób cierpiących na schorzenia nerek i woreczka żółciowego – obecny w nim potas stoi na straży gospodarki wodnej naszego organizmu, regulując pracę tych narządów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry Sok, robię po raz kolejny. Jak pisali inni, owoce do sloikow jako dodatek np. Do naleśników
Szybko, łatwo i przyjemnie. A do tego pyszne.
Motylecek:
Można przepis na dżem z pozostałości
Słyszałam że sok z malin należy przygotowywać w temp. 80 stopni, w przeciwnym razie traci swoje właściwości. W "Radości gotowania" jest taki przepis na sok malinowy, ale faktem jest, że nie jest on tak bardzo klarowny.
Taki przepis na sok stosuje również przy aronii. A z pozostałych owoców robię....wino. Malinowe, aroniowe. Pyszne!!!
Bardzo dobry sok na zimę
Daje maliny na varome a jak za bardzo kipi zmniejszam temperature robi sie szybko milo i przyjemnie - pozostalosci malin do sloikow i sa pyszne do nalesnikow
Czy można użyć mrożone maliny?
Najlepszy sok-i na przeziębienie do herbaty jak i na co dzień z wodą. Smakuje pysznie
Robiłam na raz w sokowniku i w TM znacznie szybciej w TM. Soczek pyszny, czysty i biore sie za dżem z pozostałości
Niestety, nie udało mi się, mimo że sok odlałam ciągle kipiało, musiałam zrezygnować
Are you sure to delete this comment ?