- TM 31
Składniki
- 1000 g wody
- 200 g owoców aronii
- 100 g owoców czarnego bzu
- 15 liści wiśni
- sok z dwóch cytryn
- 300 g cukru / xylitolu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do kielicha wlewamy wodę i sok z cytryn i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy aronię, czarny bez i liście wiśni
gotujemy 21 minut/temperatura 100/obroty 1,5
2. za pomocą kopystki wyciągamy koszyczek z owocami (zrobiłam jeszcze z nich dżem ) i liśćmi wiśni a powstały sok przecedzamy aby był klarowny i czysty (użyłam filtrów do kawy)
3. płuczemy kielich i wlewamy przecedzony sok i dodajemy cukier
zgotowujemy: 7 minut/temp.100/obroty 1,5
4.wlewamy do butelek/słoików i pasteryzujemy
Porady
Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych znanych w Europie.
Soki z Bzu Czarnego:
Zwalczają przeziębienie. Napary z kwiatów działają rozgrzewająco, napotnie i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli.
Mają właściwości przeciwzapalne. Wodnych wyciągów z kwiatów bzu (bez cukru) można używać do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów na powieki przy zapaleniu spojówek. Sprawdzają się również przy przemywaniu skóry ze zmianami trądzikowymi lub zapalnymi.
Działają moczopędnie. Dodany sok do herbatki stosuje się pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego i podczas kuracji oczyszczających.
Wspomagają odchudzanie. Owoce czarnego bzu mają działanie przeczyszczające i często wchodzą w skład mieszanek odchudzających.
Zwalczają wolne rodniki. Owoce są najbogatszym źródłem silnych przeciwutleniaczy – antocyjanów. Pod tym względem dorównuje im tylko aronia a razem są niezwyciężone
Zawierają też dużo witaminy C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?