Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
2
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
Składniki
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
- 1000 gramów przegotowanej wody
- 50 gramów ryżu brązowego, (lub białego)
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 4 łyżki ksylitolu, (lub 3 łyżki cukru)
- 500 gramów wody
Mleko ryżowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ryż, wiórki kokosowe, sól i ksylitol (lub cukier) wsypać do naczyia miksującego.
- Dodać 500 g wody.
- Gotować 20 min/ 100 stopni/ obr 1.
- Zmiksować 2 min/ obr 10.
- Dodać olej kokosowy (lub inny) i 1000 g przegotowanej wody.
- Zmiksować 10 s/ obr 4.
- Przelać do słoików (można przez sitko, które zatrzyma ewentualne drobinki z ryżu i wiórków). Napój gotowy.
- Smacznego
Mleko ryżowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zrobiłam dziś 4ty raz. Pyszne. Do wszystkiego. A naleśniki palce lizać
Bardzo dobre, chociaż w smaku lekko przebija kokos więc nazwałaabym je mleko ryżowo - kokosowe. Na pewno wejdzie na stałe do mojego menu Aaaa i dałam mniej ksylitolu. Trzy płaskie łyżki jest oki. Pozdrawiam
Dobre mleko Z przepisu wychodzi neutralne w smaku o niezbyt gęstej konsystencji.