thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 30/12/12
zmieniono dnia: 30/12/12

Składniki

ciasto

  • 20 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 120 gramów wody, (wychodzi około 0,5 szklanki)
  • 175 gramów mąki, (około 1,75 szklanki mąki, ja kupują mąkę na pizze)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

sos pomidorowy do smarowania ciasta

  • 1 puszki pomidorów, w kawałkach albo całe (mogą być też pomidory świerze bez szypułek sparzone i obrane ze skórki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6 liści bazylii, tylko liście, bazylia z krzaczka albo dowolne przyprawy według upodobań smakowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, ja dodaję oliwe i papryką wtedy sos jest bardziej pikantny
  • 2 strąki papryki, ja dodaję taką paprykę w doniczce (dzrewko paprykowe, 1 papryczka cała około 3 cm długości)

dodatki na pizzę

  • 100 g sera żółtego
  • 1 opakowania ryby i owoce morza, mieszane, najlepiej mieszanka
  • 1 opakowania łosoś, wędzony
  • 1 puszek owoce kiwi, mieszanka owoców w puszce

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. Przygotować półprodukty z drożdży, cukru, połowy wody i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki wsypać do naczynia miksującego 37stopni/2minuty/obrót 1

    Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia

  2. Po wyrośnięciu do naczynia dodać resztę produktów mieszać 3 minutyBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

    zostawiamy do wyrośnięcia ale nie koniecznie można też od razu wałkować pizzę ja w tym czasie robię podkład pomidorowy na pizzę

  3. sos pomidorowy do smarowania ciasta
  4. Do naczynia miksującego dodaję małą puszkę pomidorów w całości lub w kawałkach dodaję jeden większy ząbek czosnku, kilka liści świerzej bazylii (można też dodać swoje ulubione przyprawy to już według smaku), oliwa z oliwek (ja mam taką swoją oliwę z dodanymi małymi wyschniętymi papryczkami, wtedy olej jest pikantny) dodaję też 2 małe papryczki z tego oleju.

    Jeśli ktoś nie lubi różnych sosów na upieczoną już pizzę to taka oliwa z papryczkami świetnie się nadaje na delikatne polanie pizzy po wierzchu.

    miksujemy wszystkie składniki 5sekund/obrót 6

  5. poniżej zdjęcie papryczek, wielkość ich około 2-3 cm długości ale są dosyć ostre a więc trzeba uważać aby nie przesadzić tmrc_emoticons.-)

  6. Formowanie ciasta
  7. Wyrobione ciasto dzielę na 4 kawałki ( ja mam 4 blaszki 20cm x 25 cm)

    jeśli ktoś robi w jednej dużej blaszce to może od razu wałkować ciasto na grubość usmażonego naleśnika

    rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym posypujemy żółtym serem i układamy dodatki według uznania, ja proponuję ( mozarella, feta, gorgonzola taki w stylu 4 sery) albo (owoce moża, krewetki, małże, kalmary i ośmiorniczki) kto co lubi to może dodać

    Można dodać kurczaka upieczonego, łososia wędzonego, tuńczyka, szpinak, jajko ugotowane i wiele wiele innych składników.

    rozgrzewamy piekarnik na 220-240 stopni

    do rozgrzanego piekarnika wkładamy pizzę i pieczeny około 10 minut

  8. pizza  frutti di mare

  9. pizza z łososiem wędzonym

  10. pizza z owocami (ananas,brzoskwinia,papaja, guawa) mieszanki dostępne w puszkach z sokiem

  11. pizza już gotowa do konsumpcji tmrc_emoticons.-)

  12. takiej grubości jest pizza

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pizza na cieńkim cieście

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 15, 2024 at 03:59

    Pretty good article. I just stumbled across your blog and enjoyed reading your blog posts. I am looking for new articles to get more valuable information. Thanks a lot for the useful information Bitlife

  • września 22, 2018 at 19:43

    Idealna, najlepsza. Za kazdym razem ciasto wychodzi pyszne. Dodaje tylko troche wiecej maki

  • stycznia 26, 2018 at 23:30
    5.0

    Polecam ten przepis. Robiłam go już kilka razy i zawsze się udaje.
    U mnie dzisiaj pizza ze 100 gram mąki pszennej i 80 gram mąki żytniej pełnoziarnistej. Nie bardzo chciała wyjść z naczynia, więc na koniec dodałam jeszcze łyżkę mąki. Do ciasta dodałam zioła do pizzy oraz więcej soli niż w przepisie. Nadzienie raczej klasyczne: kiełbasa, pieczarki, oliwki i ser. Kolacja rewelacyjna.
    Następnym razem spróbuję wersji tylko z mąką pełnoziarnistą.

  • lutego 11, 2017 at 20:01
    5.0

    bardzo dobra pizza tmrc_emoticons.) tylko mi wiecej mąki weszlo

  • grudnia 19, 2015 at 22:43
    5.0

    Wreszcie znalazłam przepis na pyszne ciastotmrc_emoticons.) !!!!

  • sierpnia 23, 2015 at 09:46
    5.0

    Ciasto jest naprawdę cieńkie i pyszne ale musiałam dodać wiecej mąki.

    Gdzie można kupić taką mąkę na pizzę?

  • lutego 7, 2015 at 20:55

    Jak się klei to trzeba dosypać więcej mąki i ponownie wyrobić, powinno samo odejść od noża no prawie samo i nie powinno się lepić do dłoni.

  • kwietnia 10, 2014 at 18:45
    5.0

    Długo się zastanawiałam jaką ocenę postawić za ten przepis.

    Z jednej strony ma wady:

    - ciasto się koszmarnie lepi, trudno je wyciągnąć z naczynia, a potem podzielić na części,

    - wg mnie to porcja na 2 osoby, a nie 4 tmrc_emoticons.;) No, chyba że te 4 osoby są już po obiedzie tmrc_emoticons.;)

    Ale daję maksymalną ilość gwiazdek, bo to najlepsza pizza, jaką w życiu zrobiłam! Przyznaję, że nie zauważyłam w opisie informacji o zalecanej grubości ciasta i rozwałkowałam je jeszcze cieniej. Wyszło rewelacyjnie - cieniutkie prawie jak papier i chrupiące. Nie ma jak to pizza na cienkim spodzie! tmrc_emoticons.)

  • grudnia 9, 2013 at 18:00

    tmrc_emoticons.)

  • grudnia 9, 2013 at 18:00

    tmrc_emoticons.)