Składniki
ciasto
- 20 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 120 gramów wody, (wychodzi około 0,5 szklanki)
- 175 gramów mąki, (około 1,75 szklanki mąki, ja kupują mąkę na pizze)
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
sos pomidorowy do smarowania ciasta
- 1 puszki pomidorów, w kawałkach albo całe (mogą być też pomidory świerze bez szypułek sparzone i obrane ze skórki
- 1-2 ząbki czosnku
- 6 liści bazylii, tylko liście, bazylia z krzaczka albo dowolne przyprawy według upodobań smakowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek, ja dodaję oliwe i papryką wtedy sos jest bardziej pikantny
- 2 strąki papryki, ja dodaję taką paprykę w doniczce (dzrewko paprykowe, 1 papryczka cała około 3 cm długości)
dodatki na pizzę
- 100 g sera żółtego
- 1 opakowania ryby i owoce morza, mieszane, najlepiej mieszanka
- 1 opakowania łosoś, wędzony
- 1 puszek owoce kiwi, mieszanka owoców w puszce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego dodaję małą puszkę pomidorów w całości lub w kawałkach dodaję jeden większy ząbek czosnku, kilka liści świerzej bazylii (można też dodać swoje ulubione przyprawy to już według smaku), oliwa z oliwek (ja mam taką swoją oliwę z dodanymi małymi wyschniętymi papryczkami, wtedy olej jest pikantny) dodaję też 2 małe papryczki z tego oleju.
Jeśli ktoś nie lubi różnych sosów na upieczoną już pizzę to taka oliwa z papryczkami świetnie się nadaje na delikatne polanie pizzy po wierzchu.
miksujemy wszystkie składniki 5sekund/obrót 6
Wyrobione ciasto dzielę na 4 kawałki ( ja mam 4 blaszki 20cm x 25 cm)
jeśli ktoś robi w jednej dużej blaszce to może od razu wałkować ciasto na grubość usmażonego naleśnika
rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym posypujemy żółtym serem i układamy dodatki według uznania, ja proponuję ( mozarella, feta, gorgonzola taki w stylu 4 sery) albo (owoce moża, krewetki, małże, kalmary i ośmiorniczki) kto co lubi to może dodać
Można dodać kurczaka upieczonego, łososia wędzonego, tuńczyka, szpinak, jajko ugotowane i wiele wiele innych składników.
rozgrzewamy piekarnik na 220-240 stopni
do rozgrzanego piekarnika wkładamy pizzę i pieczeny około 10 minut
ciasta
sos pomidorowy do smarowania ciasta
Formowanie ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pretty good article. I just stumbled across your blog and enjoyed reading your blog posts. I am looking for new articles to get more valuable information. Thanks a lot for the useful information Bitlife
Idealna, najlepsza. Za kazdym razem ciasto wychodzi pyszne. Dodaje tylko troche wiecej maki
Polecam ten przepis. Robiłam go już kilka razy i zawsze się udaje.
U mnie dzisiaj pizza ze 100 gram mąki pszennej i 80 gram mąki żytniej pełnoziarnistej. Nie bardzo chciała wyjść z naczynia, więc na koniec dodałam jeszcze łyżkę mąki. Do ciasta dodałam zioła do pizzy oraz więcej soli niż w przepisie. Nadzienie raczej klasyczne: kiełbasa, pieczarki, oliwki i ser. Kolacja rewelacyjna.
Następnym razem spróbuję wersji tylko z mąką pełnoziarnistą.
bardzo dobra pizza tylko mi wiecej mąki weszlo
Wreszcie znalazłam przepis na pyszne ciasto !!!!
Ciasto jest naprawdę cieńkie i pyszne ale musiałam dodać wiecej mąki.
Gdzie można kupić taką mąkę na pizzę?
Jak się klei to trzeba dosypać więcej mąki i ponownie wyrobić, powinno samo odejść od noża no prawie samo i nie powinno się lepić do dłoni.
Długo się zastanawiałam jaką ocenę postawić za ten przepis.
Z jednej strony ma wady:
- ciasto się koszmarnie lepi, trudno je wyciągnąć z naczynia, a potem podzielić na części,
- wg mnie to porcja na 2 osoby, a nie 4 No, chyba że te 4 osoby są już po obiedzie
Ale daję maksymalną ilość gwiazdek, bo to najlepsza pizza, jaką w życiu zrobiłam! Przyznaję, że nie zauważyłam w opisie informacji o zalecanej grubości ciasta i rozwałkowałam je jeszcze cieniej. Wyszło rewelacyjnie - cieniutkie prawie jak papier i chrupiące. Nie ma jak to pizza na cienkim spodzie!